Divadelná Nitra láka na unikátnu hru nepočujúcich

NETKY.SK • 29 August 2017, 16:14 • 2 min
Divadelná Nitra láka na unikátnu hru nepočujúcich

NITRA - Divákov blížiacej sa Divadelnej Nitry do sveta nepočujúcich zavedie unikátna inscenácia Jedno gesto. Hra poľského divadla Nowy Teatr sa dostala do rebríčka desiatich najdôležitejších poľských inscenácií roka 2016. Divadelná Nitra ju ponúkne v hlavnom programe 25. septembra o 21:15 v nitrianskom Starom divadle Karola Spišáka. Agentúru SITA o tom informovali organizátori festivalu.

slovakia

left justify in out

Režisér predstavenia Wojtek Ziemilski pozval na scénu štyroch hercov s rôznymi úrovňami sluchového postihnutia, aby svojimi príbehmi priamo z javiska vtiahli diváka do fascinujúceho sveta osobitého ľudského dorozumievania. „Pre mňa je tá inscenácia o svete posunkového jazyka, ktorý nie je rovnaký ako svet francúzštiny, nemčiny alebo poľštiny. Funguje inak, je založený na iných zmysloch,“ cituje tlačová správa Ziemilskeho. Podľa neho je „fascinujúce, ako sa náš jazyk javí neúčinný popri opise posunkových jazykov a vôbec sveta nepočujúcich“.

Hra Jedno gesto doteraz úspešne hosťovala na festivaloch v Litve, Nemecku a Nórsku. Aktuálne je na programe festivalu Zürcher Theater Spektakel v Švajčiarsku, kde je nominovaná na ocenenie ZKB Patronage Prize. Po Divadelnej Nitre sa predstaví vo Vroclavi na známom poľskom medzinárodnom festivale Dialog.

S cieľom rozvíjať tematické aj sociálne presahy divadelných diel zaradených do programu festivalu spolupracuje jeho hlavný organizátor Asociácia Divadelná Nitra so združením pre sluchovo postihnutých EFFETA - Stredisko sv. Františka Saleského v Nitre a organizátormi Slovenského dňa nepočujúcich. Ten sa uskutoční v Trnave pri príležitosti Medzinárodného dňa nepočujúcich od 21. do 23. septembra.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa od 22. do 26. septembra uskutoční v Nitre už po 26. raz. Tohtoročnou témou #fundamentals poukáže na základné hodnoty života človeka a spoločnosti. Hlavný program Divadelnej Nitry 2017 ponúkne počas piatich festivalových dní 10 inscenácií tvorcov z Belgicka, Českej republiky, Grécka, Poľska, zo Spojených štátov amerických, Slovinska a zo Slovenska. Vstupenky na ne sú už v predaji, možno ich získať prostredníctvom internetového portálu Predpredaj.sk, alebo v pokladni Divadla Andreja Bagara v Nitre každý pracovný deň od 14:00 do 17:00. Záštitu nad festivalom prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a primátor Mesta Nitra Jozef Dvonč. Viac o festivale možno nájsť na jeho webstránke https://www.nitrafest.sk.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona