Divadelná hra o Harrym Potterovi je posledné dielo zo série

NETKY.SK • 1 August 2016, 10:01 • 2 min
Divadelná hra o Harrym Potterovi je posledné dielo zo série

BRATISLAVA - Dvojdielna divadelná hra o Harrym Potterovi s názvom Harry Potter and the Cursed Child je posledným dielom zo série o známom čarodejníkovi.

slovakia

left justify in out

Oznámila to autorka ságy J. K. Rowling počas sobotňajšej premiéry inscenácie v Palace Theatre na londýnskom West Ende. "Nie, nie. Počas týchto dvoch hier sa vydáva na veľkú cestu. Potom sme už, myslím, hotoví," odpovedala spisovateľka na otázku agentúry Reuters, či hra predchádza novým príbehom. "Viete, toto je nová generácia. Takže som nadšená, že to vidím takto krásne zrealizované, ale nie, Harry skončil," dodala.


Rowling zároveň pochválila fanúšikov, ktorí už hru videli, že neprezrádzali jej dej. "Sú to najúžasnejší fanúšikovia, takže nie som prekvapená. Nechceli si to pokaziť," povedala pre spravodajský portál BBC a dodala, že by bola rada, aby ôsmu časť zo série videlo čo najviac ľudí na svete. Predstavenie, ktoré u divákov získava viac než pozitívne ohlasy, je vypredané do mája budúceho roku. Veľký záujem o vstupenky tvorcov viedol aj k zmene dátumu posledného uvedenia hry z 27. mája na 10. decembra. Do predaja sa tak dostane ďalších 250-tisíc vstupeniek a záujemcovia a záujemkyne si ich budú môcť zakúpiť od 4. augusta. Dlho očakávaná dvojdielna hra je pokračovaním pôvodného príbehu.


Novinka sa odohráva 19 rokov po udalostiach z poslednej knihy Harry Potter a Dary smrti a jej ústrednou postavou je Harryho syn Albus Severus, ktorého stvárňuje Sam Clemmett. Harry Potter v podaní Jamieho Parkera vystupuje v hre ako prepracovaný zamestnanec Ministerstva mágie, ktorý bojuje s minulosťou, pričom melancholického Albusa Severusa zas ťaží legenda o jeho rodine. Otec aj syn sa neskôr spoločne presvedčia, že temnota niekedy prichádza z tých najnepravdepodobnejších miest. V hre sa objavia aj Hermiona Granger (Noma Dumezweni), Ron Weasley (Paul Thornley), ich dcéra Rose (Cherrelle Skeete), Ginny Potter (Poppy Miller) či Draco Malfoy (Alex Price). Na inscenácii sa s autorkou príbehov o Potterovi J. K. Rowling podieľali aj scenárista Jack Thorne a režisér John Tiffany. Prvý raz ju verejne uviedli 7. júna.

 

Presne o polnoci z 30. na 31. júla sa tiež začal predaj knižného spracovania scenára spomínanej hry, pričom kníhkupectvá po celom svete privítali jeho uvedenie na trh otvorením predajní v nočných hodinách. Britské kníhkupectvo Waterstones zorganizovalo vo svojich 140 predajniach takzvané Potter večierky, pričom najväčšie sa uskutočnili v Edinburghu, Manchestri či na londýnskom Piccadilly, kde sa zišlo približne sedemsto fanúšikov preoblečených za čarodejníkov a magické bytosti. Podľa hovorkyne spoločnosti sa Harry Potter and the Cursed Child stane ich tohtoročným bestsellerom, pričom predobjednávky u nich dosiahli šesťciferné čísla. Podobná je aj situácia v USA, kde sa podľa kníhkupectva Barnes & Noble publikácia stala ich najviac predobjednávanou knihou od roku 2007. Dielo v angličtine je dostupné aj v našich kníhkupectvách, pričom slovenský preklad sa na pulty dostane v decembri.


Príbehy o čarodejníkovi Harrym Potterovi odštartovala Rowling v roku 1997 knihou Harry Potter a Kameň mudrcov. Následne vyšlo ďalších šesť dielov, pričom všetky knihy sa dočkali filmových spracovaní, v ktorých mladého čarodejníka bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe. Rowling na motívy pôvodného príbehu napísala aj dielo Fantastické zvery a ich výskyt (2001), pričom v súčasnosti vzniká jeho trojdielna filmová adaptácia. Prvý diel sa dostane do slovenských kín 17. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies