Divadelná a filmová herečka Zdena Studenková jubiluje

NETKY.SK • 18 Máj 2014, 10:44 • 2 min
Divadelná a filmová herečka Zdena Studenková jubiluje

BRATISLAVA - Slovenská herečka Zdena Studenková bude mať v pondelok 19. mája okrúhle narodeniny.

slovakia

left justify in out

Na doskách divadla, vo filmoch a televíznych inscenáciách stvárnila množstvo postáv. Obsadzovali ju do mnohých filmov českých a slovenských režisérov, napríklad Panna a netvor (1978), S tebou mě baví svět (1982), Anděl s ďáblem v těle (1983), Putování Jana Amose (1983), Všetko čo mám rád (1992) a iné. Uplatnila sa aj v televíznych rozprávkach a v dabingu, účinkovala napríklad aj v televíznom seriáli Duchovia, ktorého 25 dielov odvysielala Slovenská televízia (STV) v rokoch 1997-1998. Neskôr účinkoval v ďalších seriáloch, jedným z posledných je napríklad český seriál První republika (2014), predtým to boli tituly Medzi nami (2005), Ordinácia v ružovej záhrade (2007) alebo Panelák (2008).
      

Všestranný talent priviedol Zdenu Studenkovú k muzikálom. Režisér Jozef Bednárik ju obsadil do muzikálov Pokrvní bratia, Jozef a jeho zázračný farebný plášť. V Košiciach si zahrala v jeho muzikáli Sweet Charity a účinkovala aj v muzikáloch Niekto to rád horúce a Hamlet. Jednou z jej aktivít bol aj Molotow coctail, predstavenie, s ktorým spolu s Miroslavom Nogom, Štefanom Skrúcaným, Rasťom Piškom a Michalom Dočolomanským prešli mnoho miest na Slovensku. Poslucháči poznajú Zdenu Studenkovú aj ako moderátorku a speváčku populárnej hudby z rozhlasových nahrávok, či CD Dotyky noci.

      

Herečka je najúspešnejšou držiteľkou ceny Osobnosť televíznej obrazovky (OTO) v tejto kategórii, má doma jej osem sošiek.
      

Návštevníci SND ju môžu v súčasnosti vidieť v hrách August: Stratení v Oklahome, Buddenbrookovci, Chrobák v hlave, Leni, Pamäť vody.
      

Zdena Studenková sa narodila 19. mája 1954 v Bratislave. Na Strednej umeleckopriemyselnej škole (SUPŠ) vyštudovala umeleckú fotografiu a na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave herectvo.
      

Od roku 1977 pôsobila striedavo najprv na dvoch scénach v Bratislave, krátko v činohre Novej scény, väčšinu času v Činohre Slovenského národného divadla (SND). Neskôr ju obsadzovali aj na bratislavskej Malej scéne, v Štúdiu S a v divadlách v Prešove a Košiciach. V súčasnosti je členkou Činohry SND.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona