Distribútor tvrdí, že nové testy salmonelu v kuracom mäse nezistili

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 13:42 • 2 min
Distribútor tvrdí, že nové testy salmonelu v kuracom mäse nezistili

NITRA - Kuracie mäso poľského pôvodu, ktoré na Slovensko priviezla z Čiech firma Sniežik, nemuselo byť vôbec infikované salmonelou.

slovakia

left justify in out

Nebezpečnú baktériu mali nájsť české orgány pri prvotných odberoch u distribútora mäsa, od ktorého nakupovala kuracie stehenné rezne aj spoločnosť Sniežik. Tá mäso ďalej dodávala do reštaurácií a školských jedální. Potom, ako česká strana upozornila na výskyt salmonely v odobraných vzorkách, bol tovar dovezený z Čiech stiahnutý zo slovenského trhu. 
     

Podľa konateľa firmy Sniežik Karola Černáka však najnovšie rozbory, ktoré 24. apríla dokončil Zdravotní ústav v Ústí nad Labem, prítomnosť tejto baktérie v mäse nezistili. V protokole z kontroly, ktorý má spoločnosť k dispozícii, sa uvádza, že výsledok mikrobiologického vyšetrenia kuracích stehenných rezňov na salmonelu bol negatívny. 
     

„Prvotné analýzy z Čiech už nemajú kredit. Tie najnovšie ukázali, že v odobraných vzorkách salmonela nebola. To, že výsledky prvých rozborov boli pozitívne, môže naznačovať, že šlo o pochybenie českej strany. Nás a predovšetkým našich zákazníkov však táto kauza dosť výrazne poškodila. Čelili sme kritike, hoci sme reagovali veľmi rýchlo a korektne aj napriek tomu, že nikto neodobral na rozbor vzorky mäsa, ktoré boli dovezené na Slovensko,“ hovorí Černák. Ako pripomenul, v súčasnosti je už všetko mäso, ktoré bolo podozrivé z výskytu salmonely, stiahnuté z trhu a pravdepodobne bude vrátené späť distribútorovi do Českej republiky.
     

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR momentálne nemá informácie o nových testoch, ktoré by vylúčili prítomnosť salmonely v kuracom mäse dovezenom z Čiech firmou Sniežik. Pre TASR to potvrdila Paulína Komarová z kancelárie ústredného riaditeľa ŠVPS SR. 
     

V platnosti tak zostávajú všetky prijaté opatrenia, vrátane zákazu umiestňovania dovezených kuracích rezňov na trh. „Tieto opatrenia sú uplatňované z dôvodu, že Česká republika ich nariadila distribútorovi, ktorý ich dodal na slovenský trh. Ak Česká republika tieto svoje opatrenia zmení a zruší hlásenie do systému rapid alert, prípadne odvolá nariadenie o sťahovaní mäsa, bude sa rozhodovať aj ďalšom postupe na Slovensku,“ uviedla Komarová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies