Dištancujeme sa od podnikateľov zneužívajúcich dotácie zo zdrojov SR a EÚ

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 14:52 • 2 min
Dištancujeme sa od podnikateľov zneužívajúcich dotácie zo zdrojov SR a EÚ

BRATISLAVA – Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) sa vždy dištancovala a vždy sa bude dištancovať od takých podnikateľov, ktorí zneužívajú poľnohospodárske dotácie z európskych a národných zdrojov. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK, v reakcii na utorkovú tlačovú besedu ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nominantka SNS) o podozreniach z podvodu s agrodotáciami na východe SR.

slovakia

left justify in out

SPPK podľa Holéciovej stojí za tými poľnohospodármi, ktorí čestne, zodpovedne a s pridanou hodnotou premieňajú poskytnuté finančné prostriedky, na ktoré majú nárok, na pestovanie poľnohospodárskych plodín, rozvoj živočíšnej výroby, výrobu slovenských potravín zo slovenských surovín a starostlivosť o vidiecku krajinu.

 

"Vítame, že Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) podáva trestné oznámenie. Potrebujeme, aby sa skutočne vyčistilo poľnohospodárstvo od tých podnikateľov, ale aj tých úradníkov, ktorí sa nezákonne chcú dostať k finančným prostriedkom, obohacujú sa vo svoj prospech a zneužívajú dotačný systém," povedal predseda SPPK Milan Semančík. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora je za to, aby sa poukázalo na všetkých vinníkov v prípade zneužívania agrodotácií. Prípadné automatické očierňovanie všetkých poľnohospodárov by totiž neprospelo roky skúšanému agropotravinárskemu odvetviu.

 

"SPPK zároveň víta, že ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) Gabriela Matečná chce vo vláde presadiť dofinancovanie digitalizácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry, vďaka ktorej by efektívnejšie kontrolovala systém prideľovania agrodotácií," dodala Holéciová. Matečná a generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch v reakcii na článok novinára Andreja Bána z Denníka N informovali, že MPRV SR a PPA majú vážne podozrenie z cieleného subvenčného podvodu na poľnohospodárskych plochách na východnom Slovensku. V tejto súvislosti podali v utorok trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru (GP), spustili kontrolu a avizujú ďalšie vážne opatrenia.

 

Denník N upozornil na podvody s agrodotáciami, do ktorých by mala byť zapojená aj bývalá okresná šéfka Smeru-SD Ľubica Rošková. Roškovej firma Agro Porúbka podľa denníka poberala agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje. Za rok 2017 mohla z európskych peňazí dostať asi 40.000 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona