Disney kúpi väčšinu 21st Century Fox, akcionári oboch firiem schválili prevzatie

NETKY.SK • 27 Júl 2018, 18:45 • 2 min
Disney kúpi väčšinu 21st Century Fox, akcionári oboch firiem schválili prevzatie

NEW YORK - Akcionári 21st Century Fox a Walt Disney schválili dohodu, ktorá umožní Disney prevziať väčšinu aktív firmy Ruperta Murdocha za 71,3 miliardy USD (61,3 miliardy eur).

slovakia

left justify in out

Separátne zhromaždenia akcionárov, ktoré sa konali v piatok, boli jednými z posledných krokov na ceste k schváleniu mediálnej megafúzie, ktorú už odobrili protimonopolné úrady v USA. Disney by mal získať filmové a televízne aktíva Foxu, vrátane 39-% podielu v prevádzkovateľovi platenej televízie Sky.

 

Disney dúfa, že vďaka prevzatiu ďalších mediálnych aktív bude lepšie konkurovať streamovacím rivalom, ako je Netflix. Koncern Disney sa dohodol s 21st Century Fox už v decembri, že prevezme väčšinu filmových a televíznych operácií spoločnosti. Neskôr však do hry vstúpil americký káblový gigant Comcast, ktorý približne pred týždňom oznámil, že sa vzdáva boja o firmu Ruperta Murdocha.

 

Mediálny magnát Murdoch si ponechá len svoju spravodajskú vlajkovú loď Fox News a športovú stanicu. Obe televízie sa oddelia od zvyšku spoločnosti do novej firmy.

 

Disney prevezme legendárne filmové štúdio 20th Century Fox, rovnako ako rôzne televízne stanice Foxu a k tomu ešte atraktívne podiely.

 

(1 EUR = 1,1625 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona