Diskusie s rodinami majú pomôcť znížiť počet detí v domovoch

NETKY.SK • 11 November 2015, 13:28 • 2 min
Diskusie s rodinami majú pomôcť znížiť počet detí v domovoch

BRATISLAVA – Znížiť počet detí v slovenských detských domovoch pomôžu tzv. stretnutia rodinného kruhu. Výskumy organizácie Úsmev ako dar totiž ukázali, že ak sa bude s rodinou pracovať, je veľmi vysoká šanca návratu dieťaťa do rodiny, povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda organizácie Jozef Mikloško.

slovakia

left justify in out

Príklady zo Slovenska i zo zahraničia podľa neho ukazujú, že to funguje. „Podstatou stretnutí je, že problémy rodiny v kríze rieši široký kruh rodinných príslušníkov. Keď sa rýchlo pracuje s rodinou, hneď po vyňatí dieťaťa z nej je vysoká šanca, že sa vráti do rodiny,“ povedal s tým, že chcú, aby viac rodičov na Slovensku participovalo na návrate detí z detských domovov do rodín. Dodnes bolo na Slovensku 130 takýchto stretnutí.


Stretnutie rodinného kruhu je niečo ako rozhodovanie „okrúhleho stola“. Ide o stretnutie ľudí, ktorí chcú rodine pomôcť vyriešiť jej problémy, väčšinou to bývajú rodinní príslušníci, no na stretnutia chodia i ľudia, ktorí pre dieťa v živote niečo znamenajú. Nesmú však na nich chýbať samotné deti, pretože, ako povedal Mikloško, „nehovoríme o nich bez nich“. Stretnutia v skupine vznikli na Novom Zélande, od neho sa inšpirovalo Holandsko, kde ich býva najviac, zatiaľ približne 10-tisíc. „Snažíme sa zmobilizovať rodinu a dať jej možnosť vytvoriť plán, posilniť sa a vytvoriť niečo, čo vyrieši jej situáciu,“ vysvetlil podstatu stretnutí


Mikloško. Na stretnutí sa podľa neho zúčastňuje 15 až 18 členov rodiny, pričom dôležité je, že 72 percent úloh z plánu si na seba berie rodina, 28 percent odborníci. „Keď sa s rodinami pracuje, vedia si samé riešiť svoje problémy. Chceme preto vytvoriť kruh ľudí, ktorí jej s tým pomôžu, pretože najdôležitejšie je vytvárať okolo dieťaťa silné rodiny,“ povedal predseda Úsmevu ako dar s tým, že toto je jediný reálny spôsob, ako znížiť počet detí v detských domovoch.


Zmysel stretnutí je podľa generálnej riaditeľky sekcie rodiny ústredia práce Viery Miklášovej v tom, že to je spolupráca ako aj spojenie štátu, tretieho sektora i samospráv, v ktorých sú detské domovy. „Toto nie sú nové metódy, toto je štýl práce, pretože je potrebné vnímať rodinu ako niekoho, kto pozná svoje problémy a s pomocou odborníkov s nimi vie narábať,“ vysvetlila novinárom. Problémom dneška je podľa nej to, že systém rodinám poskytuje oveľa lepšie podmienky na postaranie sa o deti, ako si myslia, čiže tomu neveria. Druhým problémom je podľa nej fakt, že v domovoch je dnes na Slovensku päťtisíc detí, čo je pol percenta zo všetkých detí. „Je to výzva, aby sme s tým niečo robili,“ upozornila s tým, že zasvietilo na lepšie časy, pretože ľudia na úradoch práce, oddeleniach sociálnej ochrany detí i v samotných detských domovoch si tento spôsob práce osvojili.

 

„Je to to najlepšie, čo môžeme pre deti a pre rodinu urobiť,“ dodala. V pláne sú i legislatívne zmeny či nové nastavenie národných projektov presne týmto spôsobom. Koordinátorka Stretnutí rodinného kruhu Monika Miklošková vysvetlila, že sa k rodinám dostávajú v náročných životných situáciách, keď prežívajú ťažké obdobie a sú zraniteľné. „Problémové vzťahy medzi rodinnými príslušníkmi sa pre dieťa dokážu znovu obnoviť. Takisto sa dokážu pozerať cez dieťa na to, čo môžu preňho urobiť, pričom sa stávajú pre rodinu oporou, ktorú potrebuje,“ povedala na záver.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies