Diskusia o hazardných hrách ukončila prvý deň schôdze

NETKY.SK • 23 November 2016, 07:44 • 2 min
Diskusia o hazardných hrách ukončila prvý deň schôdze

BRATISLAVA – Rozpravou v druhom čítaní k novele zákona o hazarde z dielne ministerstva financií poslanci ukončili prvý deň jedenástej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

K novele predkladajú pozmeňovacie návrhy koaliční aj opoziční poslanci. Na zakázanie hazardu v Bratislave a v Košiciach by mala napríklad postačovať petícia, pod ktorú sa podpíše 20 percent dospelých obyvateľov mesta. V iných mestách a obciach bude potrebných pod zákaz hazardu 30 percent podpisov plnoletých občanov. Takýto pozmeňujúci návrh k novele vypracovanej rezortom financií schválil parlamentný výbor pre financie. Poslankyni NR SR Edit Pfundtner (Most-Híd) sa tento ústupok máli. Dôvodom je strata podpisov pod petíciu v Bratislave, kde sa podpisy stratili z magistrátu. Podľa nej zníženie kvóra na 15 percent by tento problém mohlo vyriešiť. „Riešilo by to situáciu v Bratislave. Nemôžeme sa tváriť, že sú nám ľahostajné podpisy občanov. Mali by sme ich petíciu zachrániť,“ povedala pre agentúru SITA.

 

Pfundtner so straníckou kolegyňou Irén Sárközy navrhuje aj to, aby petícia občanov, ktorá upozorňuje na opakované a preukázateľné porušenie verejného poriadku, nebola prešetrená políciou. Rezort totiž navrhuje, aby polícia tento stav prešetrovala.


Ďalší pozmeňujúci návrh, na ktorom sa zhodol parlamentný výbor pre financie a rozpočet stanovuje, že miestna samospráva sa bude môcť rozhodnúť, v ktorých budovách umožní prevádzkovať hazardné hry. Pôjde napríklad o hotely. V bytových domoch bude možné prevádzkovať hazardné hry len vtedy, ak s tým bude súhlasiť nadpolovičná väčšina vlastníkov.


Medzi ďalšími pozmeňujúcimi návrhmi je, aby do zoznamu vylúčených osôb z herní boli zaradení aj vysokoškolskí študenti, ktorí poberajú sociálne štipendium. Do zoznamu vylúčených z herní majú byť zapísaní aj všetci členovia domácnosti, v ktorej niektorý člen poberá dávku v hmotnej núdzi. Niektorí poslanci chcú pozmeňujúcim návrhom zakázať „pojazdné“ herne, preto v zákone má byť stanovené, že herňa musí byť pevne spojená so zemou. Spomínané zmeny navrhuje OĽaNO-NOVA. Poslanec NR SR z OĽaNO-NOVA Gábor Grendel navrhuje, aby herne neboli vo vzdialenosti kratšej ako 200 metrov od budovy školy či ubytovne mládeže.


Poslanci Národnej rady SR v októbri posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o hazarde, ktorú predložilo ministerstvo financií. Podmienky pri prevádzke hazardných hier a ochrana ľudí v tejto oblasti sa majú schválením novely sprísniť. Dôležitou zmenou podľa ministerstva financií je najmä fakt, že poberatelia rôznych sociálnych dávok by sa už do herní dostať nemali. Cieľom novely je tiež znížiť počet miest, na ktorých sa hazardné hry prevádzkujú. Od roku 2019 by tak mali automaty a „gambling“ zmiznúť napríklad z krčiem. Novela presúva hazardné hry do herní a zvyšuje minimálny počet hracích zariadení pripadajúcich na jednu herňu zo súčasných päť na 12 kusov. Zákon tiež stanovuje prísnejšie pravidlá aj pre prevádzkovateľov online hazardných hier, konkrétne si berie na mušku čierny trh nelegálneho hazardu. Ide o subjekty bez licencie, ktoré nemajú na svoju činnosť povolenie a zároveň ani neplatia na Slovensku dane.


Poslanci pokračujú v rokovaní v stredu o deviatej hodine ráno. Na dnešnom poslaneckom grémiu sa dohodli, že v piatok 25. novembra hlasovať nebudú. Schôdza bude pokračovať opäť v pondelok 28. novembra a počas dňa nebudú o prerokovaných návrhoch hlasovať vôbec. Rokovací deň si upravili aj na štvrtok 1. decembra, keď budú rokovať do pätnástej hodiny. Zmeny ohlásil po grémiu v rokovacej sále podpredseda NR SR za Most-Híd Béla Bugár.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona