Diskusia k predsedovi NKÚ trvala necelých sedem hodín

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 06:00 • 2 min
Diskusia k predsedovi NKÚ trvala necelých sedem hodín

BRATISLAVA – Diskusia k voľbe predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) v parlamente trvala necelých sedem hodín, začala sa o 14:00, skončila sa o 20:30. Vystúpilo v nej 15 poslancov. Hoci národná rada rokuje štandardne do 19:00, predseda parlamentu Peter Pellegrini presadil, aby o NKÚ diskutovali do 21:00.

slovakia

left justify in out

Nezaradený Daniel Krajcer v rozprave potvrdil, že skupina poslancov okolo Juraja Miškova dá hlasy opozičnému kandidátovi Marošovi Žilinkovi. „Len zodpovednosť a schopnosť dodržiavať dohody môže priniesť alternatívu súčasného vládnutia,“ konštatoval Krajcer. Poslanec KDH Pavol Zajac zdôraznil, že opozícia ponúkla premiérovi Robertovi Ficovi a Smeru to, čo celý čas požadovali – kandidáta, za ktorým stojí drvivá väčšina opozičných poslancov. Kandidatúru Maroša Žilinku podpísalo 60 zo 67 opozičných zákonodarcov. Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý zopakoval, že on sa na voľbe nezúčastní podobne ako ďalší člen Siete Martin Fedor. Voľbu predsedu NKÚ označil Beblavý za tragikomédiu. Žilinku považuje opozičný poslanec za dobrého kandidáta, Sieť však podľa Beblavého nechce robiť komparz v predstavení režírovanom zo Súmračnej ulice, kde sídli vládna strana. Smer podľa bývalého štátneho tajomníka nepotrebuje na čelo NKÚ dozorcu, ale spolupáchateľa a Žilinku pravdepodobne nezvolí.

 

Smer podľa poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka zvolením niekoho z dvoch okrajových kandidátov, teda Karola Mitríka (kandidát Pavla Freša) alebo Henriety Crkoňovej (nominantka Mariána Kvasničku a Štefana Kuffu), prehrá a potvrdí, že mu nejde o demokraciu. „Jednota je veľmi dôležitá,“ konštatoval Kaník s tým, že treba hľadať to, čo spája a nie to, čo rozdeľuje. Zopakoval, že existuje jediný opozičný kandidát – Maroš Žilinka, ktorého nomináciu podporilo podpismi 60 opozičných zákonodarcov.

 

Voľba predsedu NKÚ sa uskutoční v stredu o 11:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona