Diskriminovaní dôchodcovia sa konečne dočkali. Sociálna poisťovňa im priznala kompenzácie

NETKY.SK • 28 Júl 2021, 15:56 • 2 min
Diskriminovaní dôchodcovia sa konečne dočkali. Sociálna poisťovňa im priznala kompenzácie

BRATISLAVA - Tisícky poistencov, ktorí boli diskriminovaní neskorším odchodom do dôchodku, dostávajú v týchto dňoch finančnú kompenzáciu zo Sociálnej poisťovne.

slovakia

left justify in out

Poisťovňa za posledný mesiac spracovala kompenzácie približne 37 350 osobám, ktorým priznala starobný a predčasný starobný dôchodok do konca minulého roka. 

 

Diskriminované boli predovšetkým ženy

Spolu s priebežne priznávanými kompenzáciami ďalšej skupiny 7 850 poistencov, ktorí si o starobný dôchodok žiadali až tento rok, tak spolu odstránila už viac ako 45,2 tisíca diskriminácií. Ide predovšetkým o ženy od roku narodenia 1957. 

Sociálna poisťovňa upozorňuje na to, že kompenzáciu starobného či predčasného starobného dôchodku  priznáva vo výraznom predstihu.

 

img

 

Podľa zákona si túto povinosť mala poisťovňa splniť do konca budúceho roka. „Keďže odstránenie tejto diskriminácie sa stalo jednou z priorít nového vedenia Sociálnej poisťovne, dali sme si za úlohu vyriešiť túto otázku čo najskôr,“ povedal generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer.

 

Už vo výraznom predstihu, počas júna a júla tohto roka, Sociálna poisťovňa kompenzuje 37 350 poistencov, čo je viac ako 80 percent z celkového počtu.

 

Kompenzáciu bude vyplatená jednorazovo
Kompenzáciu poškodeným vyplatia jednorazovo, a to rovnakým spôsobom, ako vypláca samotný dôchodok. Za júl ide o skupinu približne 28 350 poberateľov starobných dôchodkov z celkového počtu 30 000.

 

Tí, ktorí dostávajú dôchodok bezhotovostne, by už v týchto dňoch mali mať pripísanú sumu kompenzácie na svojom bankovom účte. Tí, ktorí dôchodok poberajú v hotovosti, ju dostanú poštou.

 

img

 

Súčasne o tom dostanú aj písomné rozhodnutie, aby si mohli skontrolovať výšku kompenzácie. Poberatelia predčasného starobného dôchodku dostávajú kompenzáciu vo forme jeho percentuálneho zvýšenia.

 

Nárok na kompenzáciu k tomuto dôchodku má mať približne 14 500 osôb, pričom o nároku približne 9-tisíc z nich Sociálna poisťovňa rozhodla.

 

Poistencom sa skráti dôchodkový vek
Poisťovňa okrem toho priebežne pokračuje v priznávaní kompenzácií aj pre ďalšiu skupinu poistencov, ktorým starobný dôchodok priznala v tomto roku a majú na kompenzáciu nárok.

 

Dostávajú ju podľa toho, kedy o dôchodok požiadali. Kompenzácia im patrí buď vo forme jednorazového doplatku alebo vo forme zvýšenia, ktoré je už zohľadnené v sume dôchodku podľa toho, od akého dátumu o jeho priznanie požiadali. Táto forma kompenzácie sa zatiaľ v tomto roku dotkla približne 7850 poistencov.

 

img

Kompenzácie poisťovňa vypláca na základe novely zákona o sociálnom poistení, ktorá od 1. januára tohto roka znížila dôchodkový vek poistencov ročníkov 1957 a nasledujúcich.

 

Poistenci, ktorí vychovali deti, majú v porovnaní s dôchodkovým vekom bezdetného poistenca narodeného v tom istom roku znížený dôchodkový vek o 6 mesiacov za každé vychované dieťa.

 

Ak však poistenec takýto dôchodkový vek dosiahol ešte pred 1. januárom tohto roka, zákon Sociálnej poisťovni ukladá kompenzovať dôchodok, ktorý sa predtým nemohol vyplatiť.


Súvisiaci článok: Ako to vyzerá s trinástym dôchodkom pre tento rok?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona