Diskrimináciu staro a novodôchodcov neodstránili

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 11:50 • 2 min
Diskrimináciu staro a novodôchodcov neodstránili

BRATISLAVA – Parlament dnes zamietol novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou chceli poslankyne za OĽaNO na čele s Erikou Jurinovou odstrániť diskriminačný stav v oblasti zvyšovania starobných dôchodkov u osôb, ktoré do 31. decembra 2003 poberali starobný dôchodok a boli povinne dôchodkovo poistené z titulu svojho zamestnania.

slovakia

left justify in out

Opozičné poslankyne upozorňovali, že podľa platného zákona tieto osoby za obdobie do konca roka 2003 nemajú nárok na zvýšenie starobného dôchodku a odvedené sociálne odvody sa im ani nezapočítali. Opozičné poslankyne preto navrhovali spätne prepočítať zvýšenie starobných dôchodkov pre osoby, ktoré do 31. decembra 2003 počas poberania starobného dôchodku boli z titulu postavenia poistenca povinne dôchodkovo poistené.


Súčasné znenie zákona o sociálnom poistení, ktorý je účinný od 1. januára 2004, priznáva nárok na zvýšenie dôchodku aj pre tých dôchodcov, ktorí súčasne pracujú a poberajú dôchodok. Poistencom, ktorým vznikol nárok na výplatu starobného dôchodku pred 1. januárom 2004 a ktorí nepoberali počas vykonávania zamestnania starobný dôchodok, vznikol nárok na zvýšenie tohto dôchodku. "Nový zákon o sociálnom poistení však nemyslel na zvýšenie starobných penzií pre starobných dôchodcov, ktorým bol priznaný starobný dôchodok pred 1. januárom 2004 a ktorí v období do 31. decembra 2003 počas poberania starobného dôchodku súčasne pracovali a mali povinnosť platiť si povinné dôchodkové poistenie," tvrdia poslankyne za OĽaNO. V porovnaní s pracujúcimi dôchodcami po 1. januári 2004 sú podľa nich tieto osoby diskriminované.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona