Disciplinárny súd opäť o sudkyni Anne Benešovej

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 15:50 • 2 min
Disciplinárny súd opäť o sudkyni Anne Benešovej

BRATISLAVA - Prípad sudkyne Anny Benešovej, ktorú pre údajné závažné disciplinárne previnenie preložili z bratislavského krajského súdu na okresný súd v Leviciach, bude opäť riešiť disciplinárny senát.

slovakia

left justify in out

Hovorca Najvyššieho súdu SR Matej Kereš informoval agentúru SITA, že na budúci týždeň v stredu sa prípadom bude senát zaoberať na základe nálezu Ústavného súdu SR z júna 2011. Ten zrušil rozhodnutie odvolacieho disciplinárneho senátu z roku 2010 a jej prípad vrátil na ďalšie konanie. Ústavný súd okrem iného konštatoval, že bolo porušené základné právo sudkyne Anny Benešovej na súdnu ochranu a spravodlivý proces.

 

Sudkyňa bola potrestaná, lebo údajne neumožnila v roku 2007 dvom mužom nahrať si priebeh pojednávaní. Sudkyňa vinu od začiatku odmietala. Tvrdila, že nahrávanie pojednávania nezakázala, iba účastníkov poučovala o priebehu pojednávania, ktorí si jej vyjadrenie vyložili ako zákaz nahrávania. Sudkyňa tvrdila, že údajný zákaz nahrávania bol len zámienkou na jej disciplinárne stíhanie. Podľa Benešovej ju v skutočnosti chceli potrestať za to, ako postupovala v inom prípade, v ktorom sa o ochranu osobnosti s denníkom Sme súdil vtedajší minister spravodlivosti Štefan Harabin. 

 

Trest pre Benešovú žiadala vtedajšia predsedníčka Krajského súdu v Bratislave Gabriela Šimonová. Tá navrhla zbaviť ju talára. Benešová tvrdila, že Šimonovú k podaniu návrhu nútil Harabin, čo predsedníčka bratislavského krajského súdu nekomentovala. 

 

Benešová bola sudkyňou takmer 40 rokov a žiadne iné disciplinárne konanie voči nej nebolo vedené. Benešovej Harabin ako minister spravodlivosti v roku 2008 dočasne pozastavil výkon funkcie sudkyne do rozhodnutia disciplinárneho senátu. V súčasnosti je na dôchodku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies