Disciplinárne stíhanie Daniela Lipšica sa zamotáva! Nie je jasné, kto má jeho prípad riešiť

NETKY.SK • 24 August 2021, 08:12 • 2 min
Disciplinárne stíhanie Daniela Lipšica sa zamotáva! Nie je jasné, kto má jeho prípad riešiť

BRATISLAVA – Vo veci návrhu na disciplinárne konanie proti špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi je príslušný Najvyšší správny súd SR (NSS SR).

slovakia

left justify in out

Uviedla to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v súvislosti s medializovanými informáciami, podľa ktorých sa má disciplinárnym návrhom podaným generálnym prokurátorom voči špeciálnemu prokurátorovi zaoberať 2. disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry SR. V tlačovej správe o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti.


Podľa právnej úpravy má NSS SR ako jediný kompetentný orgán rozhodovať o disciplinárnej zodpovednosti či už sudcov, alebo prokurátorov.

 

Keďže túto pôsobnosť má NSS SR od 1. augusta, všetky nové návrhy týkajúce sa sudcov alebo prokurátorov, môžu smerovať len naň.

 

Súvisiaci článok: Disciplinárnym stíhaním Daniela Lipšica sa bude zaoberať 2. disciplinárna komisia

 

„Faktom je, že disciplinárny poriadok zatiaľ nie je účinný, je momentálne v legislatívnom procese. Z tohto pohľadu ide však o dočasnú situáciu, ktorá sa vyrieši v najbližšom čase a na základe právnej úpravy, ktorá bude pre všetkých predvídateľná, od účastníkov až po sudcov, bude potom konať najvyšší správny súd o všetkých návrhoch doručených po 1. auguste,“ dodala Kolíková.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka podal 13. augusta návrh na začatie disciplinárneho konania proti špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi.

 

Podľa Žilinku sa mal disciplinárneho previnenia dopustiť špeciálny prokurátor tým, že 28. júla 2021 bez znalosti spisu verejne, špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry.
 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ: Lipšic sa dozvedel o disciplinárnom stíhaní z médií. Ako vníma krok zo strany Maroša Žilinku?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona