Disciplinárka s Harabinom bude pokračovať

NETKY.SK • 15 Február 2017, 15:24 • 2 min
Disciplinárka s Harabinom bude pokračovať

BRATISLAVA – Disciplinárne konanie so Štefanom Harabinom o návrhu predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej z októbra 2015 bude pokračovať. Rozhodol o tom dnes odvolací disciplinárny senát. Ten dnes rozhodoval len procesne o odvolaní predsedníčky NS SR voči rozhodnutiu prvostupňového disciplinárneho senátu, podľa ktorého bol Švecovej návrh podaný oneskorene. Ako uviedol predseda senátu Stanislav Libant, odvolanie Švecovej zamietajú, ale vracajú vec prvostupňovému senátu na rozhodnutie. Harabin totiž trvá na prejednaní veci. Prvostupňový disciplinárny senát tak musí urobiť dokazovanie a v danej veci rozhodnúť. Trest už ale uložiť nemôže, uviedol Libant.

slovakia

left justify in out

Podľa Švecovej Harabinov senát v zložení Štefan Harabin, Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský sa dopustil závažného disciplinárneho previnenia, lebo vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom. Ich rozhodnutie spôsobilo obzvlášť závažný následok - prepustenie Milana M. odsúdeného za sexuálny delikt na slobodu, čím došlo k celospoločenskému ohrozeniu. Švecová v tomto prípade navrhla preradenie Harabina a Dohňanského na súd nižšieho stupňa, v prípade Šimonovej navrhla zníženie funkčného platu o 50 percent na pol roka.

 

Harabinov senát tak rozhodol, lebo prípad Milana M. rozhodoval sudca Milan V., ktorý bol právoplatne v Českej republike odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu, v tom čase išlo na Slovensku o priestupok. Podľa Harabinovho senátu rozhodoval Milan V. ako nezákonný sudca, nemal už súdiť, a preto zrušili predchádzajúce súdne rozhodnutia a vrátili vec na nové konanie. Disciplinárne pojednávania voči ďalším členom senátu sa vedú samostatne, ale aj Šimonová a Dohňanský chcú, aby ich veci boli prejednané.


Na dnešnom pojednávaní sa nerozhodovalo o merite veci. Senát riešil, či Švecová podala disciplinárny návrh včas. Harabinov senát rozhodol tento prípad 23. februára 2015 na neverejnom zasadnutí, 8. apríla bol už k dispozícii písomne vyhotovený rozsudok. Predsedníčka súdu D. Švecová argumentovala, že nemohla vedieť o februárovom rozhodnutí a bez písomného zdôvodnenia rozsudku nemohla vedieť ani dôvody rozhodnutia Harabinovho senátu. Zdôraznila, že nie je možné, aby ako šéfka súdu bola na všetkých vyhláseniach. O prípad sa začala zaujímať v máji po jeho medializácií.

 

Odmietla pritom „ľubovôľu“ pri podaní disciplinárneho návrhu a akékoľvek politikum. Pri dnešnom zdôvodňovaní rozhodnutia discplinárneho senátu S. Libant uviedol, že predseda súdu nemôže byť na každej veci, ale je vecou organizácie činnosti súdu, aby jeho predseda vedel, čo sa na súde deje a aby sa to nedozvedel z médií. Libant zároveň zdôraznil, že polročná subjektívna lehota, odkedy sa oprávnené osoby, ktoré môžu podať disciplinárny návrh dozvedia o disciplinárnom previnení, nemôže byť kĺzavá.


V súčasnosti Harabin čelí už piatim návrhom na disciplinárne potrestanie, v dvoch prípadoch ho Švecová navrhuje vyzliecť z talára.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies