Dirigentskú súťaž v Salzburgu vyhral Lorenzo Viotti zo Švajčiarska

NETKY.SK • 10 August 2015, 18:57 • 2 min
Dirigentskú súťaž v Salzburgu vyhral Lorenzo Viotti zo Švajčiarska

SALZBURG - Lorenzo Viotti (25) zo Švajčiarska sa dnes stal víťazom 6. ročníka Ceny mladých dirigentov (Young Conductors Award) Salzburských slávností, ocenenia dotovaného sumou 15.000 eur.

slovakia

left justify in out

Syn predčasne zosnulého dirigenta Marcella Viottiho (1954-2005) sa presadil v trojčlennom finále, do ktorého postúpili tí najlepší z celkovo 65 uchádzačov z 31 krajín piatich kontinentov.

 

Ďalšími dvoma finalistami súťaže boli Jiří Rožeň z Česka a Giedré Šlekyté z Litvy.

 

Medzinárodnú porotu pod vedením Dennisa Russela Daviesa si však v priebehu uplynulého Award Concert Weekend najviac podmanil práve Lorenzo Viotti.

Predseda poroty, ktorý dnes informoval o rozhodnutí ním vedeného grémia, však zdôraznil, že pre porotcov bolo cťou sledovať pri práci trojicu takých talentovaných mladých dirigentov. Súčasne konštatoval, že aj ostávajúca dvojica má pred sebou ligotavú budúcnosť.

 

Talentovaný dirigent, ktorý vyrastal v Lausanne a študoval hru na klavír a bicie, ako aj spev v Lyone, respektíve dirigovanie vo Viedni a Weimare, spolupracoval už v uplynulej sezóne s poprednými telesami. Boli medzi nimi napríklad Orchester La Fenice z Benátok, Mníchovský symfonický rozhlasový orchester, ako aj Holandský symfonický orchester.

 

Pred dvoma rokmi triumfoval Viotti v Medzinárodnej dirigentskej súťaži v španielskom Cadaques, ako aj v meraní síl dirigentov pod záštitou Stredonemeckého rozhlasu (MDR).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona