Diplomatický konflikt medzi Belgickom a Ukrajinou. Čo sa Ukrajine nepáči?

NETKY.SK • 1 August 2022, 09:24 • 2 min
Diplomatický konflikt medzi Belgickom a Ukrajinou. Čo sa Ukrajine nepáči?

BRUSEL - Belgicko má novú šéfku diplomacie Hadju Lahbibovú. Minulý rok ešte ako novinárka navštívila Krym.

slovakia

left justify in out

Belgické médiá uviedli, že Lahbibová v júli 2021, keď pracovala ešte ako novinárka pre televíznu stanicu RTBF, služobne navštívila Ruskom anektovaný polostrov Krym na vízum vydané Ruskom, nie cez územie Ukrajiny. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli na základe správy televíznej stanice RTBF.

 

Z domova: Igor Matovič chystá nový projekt, Boris Kollár je razantne proti!

img

 

Anexiu Krymu Ruskom EÚ ani medzinárodné spoločenstvo neuznáva a akékoľvek cestovanie na Krym cez Rusko, a teda s ruskými vízami, považuje Ukrajina za nezákonné. Existovala možnosť dostať sa na Krym aj cez Ukrajinu, avšak s ruskými vízami to bolo menej zložité a rýchlejšie, uviedla svoje stanovisko RTBF.

 

Zároveň požiadala ukrajinské veľvyslanectvo v Belgicku o vyjadrenie k tejto kauze. Ambasáda televízii zaslala vyjadrenie hovorcu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka, ktorý zopakoval oficiálny postoj Kyjeva k cestám na Krym. 

 

Návšteva dočasne okupovaného Krymského polostrova je možná len vtedy, ak sa uskutoční po súši cez Ukrajinu, vstup z územia Ruskej federácie je nelegálny," uviedol hovorca.

 

Zo športu: FL: DAC novým lídrom tabuľky, Podbrezová vybojovala cenný bod na pôde Trnavy

 

img


Podľa Nikolenka už v tejto veci prebehli kontakty prostredníctvom diplomatických kanálov medzi Belgickom a Ukrajinou s cieľom stanoviť podmienky cestovania na Krym a prijať rozhodnutia o ďalších bilaterálnych kontaktoch.

Ukrajinská diplomacia aj napriek rozpakom na oboch stranách" privítala uvedenie Lahbibovej do funkcie šéfky diplomacie, ktorá na tomto poste nahradila Sofiu Wilmesovú. 

 

„Pozitívne vnímame uistenie ministerky Lahbibovej, že bude aj naďalej podporovať Ukrajinu v jej boji proti ruskej ozbrojenej agresii," uviedol Nikolenko na svojej facebookovej stránke.

 

Zo sveta: Obrovský škandál v Anglicku. Otrasie sa britská monarchia v základoch?

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies