Diplomati sa vrátili k rozhovorom o iránskom jadrovom programe. Biden iniciatívu víta

NETKY.SK • 13 Jún 2021, 11:39 • 2 min
Diplomati sa vrátili k rozhovorom o iránskom jadrovom programe. Biden iniciatívu víta

VIEDEŇ - V sobotu sa vo Viedni opäť začali rozhovory medzi Iránom a svetovými mocnosťami, ktorých cieľom je obnoviť prelomovú dohodu o iránskom jadrovom programe.

slovakia

left justify in out

V hlavnom meste Rakúska sa v sobotu stretli diplomati z Číny, Nemecka, Francúzska, Ruska a Veľkej Británie. Zástupca Ruska uviedol, že účastníci "si budú môcť vymieňať názory o tom, ako dať dokopy ďalšie aktivity s cieľom úspešného a rýchleho dokončenia rokovaní".

Spojené štáty americké, ktoré počas administratívy bývalého prezidenta Donalda Trumpa odstúpili od jadrovej dohody, nie sú formálnym účastníkom viedenských rozhovorov.

 

Súčasný prezident Joe Biden však naznačil ochotu vrátiť sa k dohode za podmienok, ktoré by znamenali zmiernenie sankcií zo strany USA a zároveň návrat Iránu k dodržiavaniu obmedzení v jadrovej oblasti z pôvodnej dohody z roku 2015.

Diplomati ako komplikujúce faktory vidia postupnosť navrhovaných opatrení, vysporiadanie sa s pokrokom iránskeho programu po odstúpení USA a tiež prezidentské voľby v Iráne, ktoré sa budú konať na budúci týždeň.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies