Diplomati EÚ odobrili silové zásahy v Stredozemnom mori proti prevádzačom

NETKY.SK • 14 September 2015, 14:33 • 2 min
Diplomati EÚ odobrili silové zásahy v Stredozemnom mori proti prevádzačom

BRUSEL - Európska únia dnes ako súčasť svojej námornej operácie v Stredomorí EUNAVFOR Med rozhodla o použití vojenskej sily proti pašerákom migrantov. Uviedla to tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na diplomatické zdroje EÚ.

slovakia

left justify in out

Silové opatrenia proti prevádzačom by mali vstúpiť do platnosti od začiatku októbra. Umožnia príslušníkom európskych vojnových lodí vstup na palubu podozrivých plavidiel, ich vyhľadávanie, zadržanie a odklonenie z plánovanej trasy do Európy.

 

Členovia tejto spoločnej európskej operácie budú mať tiež možnosť zatýkať, avšak iba mimo líbyjských teritoriálnych vôd.

 

Ministri zahraničných vecí z 28 členských štátov únie, ktorí sa dnes predpoludním stretli v Bruseli, naznačili, že v rámci spoločných operácií EUNAVFOR Med, ktoré sa v Stredozemnom mori začali koncom júna, "dozreli podmienky" na prechod do druhej fázy - na priame zásahy na otvorenom mori.

 

Doteraz sa vďaka tejto operácie EÚ podarilo zachrániť 1500 ľudí pred utopením vo vlnách Stredozemného mora. Doterajšia operácia v podobe štyroch vojenských lodí a tisícky mužov bola obmedzená len na záchranné humanitárne akcie a na monitorovanie medzinárodných vôd a aktivít zločineckých sietí, ktoré dennodenne z líbyjského pobrežia vysielajú lode plné migrantov smerom k brehom Talianska.

 

Druhá fáza operácií EUNAVFOR Med bude závislá na aktivitách špeciálnych zásahových síl a kománd z radov vojenského námorníctva, ktoré majú skúsenosti z námorných zásahov proti lodiam pašerákov drog.

 

Predstavitelia vojenských štábov z 28 členských krajín EÚ by sa mali stretnúť v stredu tento týždeň, aby spolu prekonzultovali spoločné príspevky pre túto časť operácií v podobe materiálneho vybavenia a počtu vojakov.

 

Do začiatku októbra musí Európska únia prijať viacero právnych dokumentov, ktoré budú okrem iného upravovať pravidlá pre zapájanie sa vojakov do podobných operácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies