Diplomati EÚ a krajín CELAC budú rokovať o prehĺbení partnerstva

NETKY.SK • 24 Október 2016, 17:08 • 2 min
Diplomati EÚ a krajín CELAC budú rokovať o prehĺbení partnerstva

BRUSEL - Prehlbovanie partnerských vzťahov medzi EÚ a Spoločenstvom štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC) je hlavnou témou tohtotýždňového rokovania šéfov diplomacií členských krajín oboch regiónov.

slovakia

left justify in out

Európsku delegáciu na dvojdňovom rokovaní (25-26.10) v Santo Domingu v Dominikánskej republike povedie vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Federica Mogheriniová.

 

Mogheriniová bude spolu s ministrom zahraničných vecí Dominikánskej republiky a súčasným predsedom CELAC Miguelom Vargasom Maldonadom spolupredsedať prvému podujatiu tohto druhu.

Stretnutie ministrov, ktoré bolo dohodnuté vlani v Bruseli na summite premiérov a prezidentov oboch regiónov, má názov "Budúcnosť dvojregionálneho partnerstva". Hlavnými cieľmi je zhodnotenie aktuálneho vývoja v EÚ a CELAC a identifikácia možností a oblastí ďalšieho pokroku v spolupráci medzi oboma regiónmi.

 

Podľa správy EK doterajšie výsledky partnerstva EÚ-CELAC zahŕňajú zlepšenia v oblasti verejnej bezpečnosti, vytváranie pracovných miest, výmeny študentov a opatrenia v oblasti klimatických zmien.

Ministri zahraničných vecí by mali podpísať dohodu o zriadení Nadácie EU-LAC so štatútom medzinárodnej organizácie, ktorej cieľom je prepojiť medzivládne procesy so svetom podnikania, akademickou obcou a záujmami občanov EÚ a krajín Latinskej Ameriky.

 

EÚ je na tomto fóre pripravená potvrdiť svoje záväzky voči Latinskej Amerike a karibskému regiónu a podpísať nové projekty spolupráce v hodnote 74 miliónov eur. Celkovo EÚ má v oboch regiónoch záväzky vo výške 710 miliónov eur v kľúčových odvetviach, ako je zmena klímy, štátna správa, bezpečnosť a ekonomický rast.

CELAC je združenie 33 krajín, ktoré majú spolu takmer 600 miliónov obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies