Dinamo Moskva po zostupe kvária aj finančné patálie

NETKY.SK • 30 November 2016, 18:06 • 2 min
Dinamo Moskva po zostupe kvária aj finančné patálie

MOSKVA - Dinamo Moskva je ruský futbalový klub s bohatou minulosťou, no turbulentnou súčasnosťou. Tento rok zostúpilo z najvyššej súťaže prvýkrát vo svojej 93-ročnej histórii vrátane sovietskej éry a navyše sa borí s finančnými problémami.

slovakia

left justify in out

Nedávne druholigové stretnutie s rezervou Zenitu Petrohrad sledovalo v mrazivom počasí len pár tisíc divákov, tradične vyhrotená rivalita so Zenitom, ktorá predtým vzhľadom na nevraživosť táborov fanúšikov predstavovala vážne bezpečnostné riziko, sa tak zdala už iba matnou spomienkou. V minulosti bolo takmer nemožné predstaviť si absenciu Dinama medzi ruskou elitou, za sovietskych čias sa mohlo oprieť o silnú politickú podporu, akou bol napríklad niekdajší šéf obávanej NKVD Lavrentij Berija. Na ihrisku ho preslávil velikán Lev Jašin, muž prezývaný "Čierny pavúk" je dodnes jediný brankár ocenený Zlatou loptou magazínu France Football. V poli sa v povojnových rokoch Moskovčania prezentovali systémom krátkych prihrávok "passovočka", akýmsi predchodcom dnešného štýlu tiki-taka.

 

Jedenásťnásobný sovietsky šampión utrpel prvý ústup z pozícií po rozpade ZSSR, odvtedy pribudol do vitríny jediný domáci pohárový triumf (1995). Dinamo však v niektorých sezónach bojovalo o majstrovský titul, v uplynulých rokoch ho štedro dotovala štátna banka VTB.

 

Tá sa však po období investícií bez väčších úspechov rozhodla postupne stiahnuť, čo podľa generálneho riaditeľa klubu Jevgenija Muravjeva zanechalo dlhy vo výške 13 miliárd rubľov (cca 190 miliónov eur). Pre tím s nízkou návštevnosťou a minimálnymi príjmami z televíznych práv to je neľahká pozícia. "Snažíme sa splatiť časť dlhov a zmeniť štruktúru, ale objavujú sa nové prekážky súvisiace s obmedzenými zdrojmi peňazí. Nie sme v dobrom finančnom stave," priznal Muravjev pre ruskú agentúru R-Sport. Vážnosť situácie dokazuje, že vláda vydala deklaráciu, v ktorej sa zaviazala nenechať Dinamo zaniknúť.

 

Donedávna bol klub známy prehnaným míňaním na prestupovom trhu, po majstrovstvách Európy 2004 kúpil sedem portugalských finalistov. Z nich sa presadilo len minimum, podobne dopadol príchod nemeckého útočníka Kevina Kuranyiho v roku 2010 za šesť miliónov eur. Výdaje spôsobili veľké straty a Európska futbalová únia (UEFA) minulý rok vyradila mužstvo z medzinárodných súťaží pre porušenie finančného fair play. Klub tento rok zverejnil plán výdavkov, v januári vyhradil takmer 90.000 eur na maskota, ktorý sa zatiaľ neukázal, niečo vyše 130.000 eur na jeden zápas vyčlenil na VIP výjazdy. Nie je však jasné, koľko sa v skutočnosti minulo.

 

Všetko nie je stratené, Dinamo prezimuje na postupových priečkach. V prípade návratu do prvej ligy si musí dať pozor na zopakovanie osudu iného moskovského klubu. Torpedo momentálne po opakovaných peňažných ťažkostiach hrá až v tretej najvyššej súťaži.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies