Dijsselbloem vyzýva Britániu a EÚ, aby sa pokúsili o férovú obchodnú dohodu

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 16:30 • 2 min
Dijsselbloem vyzýva Britániu a EÚ, aby sa pokúsili o férovú obchodnú dohodu

BERLÍN - Jeroen Dijsselbloem, šéf Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, vyzýva Britániu aj Európsku úniu (EÚ), aby sa pokúsili o udržanie čo najtesnejších obchodných vzťahov po brexite.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dijsselbloem dnes na konferencii bankárov v Berlíne vyhlásil, že čím dlhšie študuje všetky témy, ktoré je potrebné prerokovať, tým má väčšie obavy. Rokovania o odchode Británie z EÚ budú totiž nesmierne zložité a vyžiadajú si obrovské úsilie oboch strán.

 

Británia 29. marca oficiálne aktivovala článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa začína dvojročný proces rokovaní o jej odchode z EÚ. Únia chce najskôr uzavrieť rokovania o brexite a až potom sa podľa nej môžu začať rozhovory o budúcej obchodnej dohode medzi Londýnom a európskym blokom.

 

"Potrebujeme dobrú a férovú dohodu," povedal Dijsselbloem a vyzval obe strany, aby sa pokúsili vyhnúť "okraju útesu", teda zavedeniu ciel podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO). To by totiž znamenalo colné poplatky na dovoz tisícov položiek.

 

Podľa šéfa Euroskupiny obe strany majú spoločnú zodpovednosť a je v ich spoločnom záujme pokúsiť sa o dosiahnutie dobrej obchodnej dohody, aby minimalizovali škody, ktoré brexit spôsobí.

 

Dijsselbloem je zároveň holandským ministrom financií a jeho krajina má tesné obchodné väzby s Britániou.

 

Britská premiérka Theresa Mayová začiatkom roka oznámila, že má v úmysle odísť nielen z EÚ, ale aj zo spoločného bezcolného európskeho trhu. Mayová si totiž za svoju prioritu vybrala kontrolu imigrácie a nechce sa riadiť pravidlami EÚ, ani podliehať jurisdikcii Európskeho súdneho dvora. EÚ zase podmieňuje prístup na svoj trh dodržiavaním svojich základných slobôd, vrátane voľného pohybu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona