Dijsselbloem vyzval Grécko, aby uskutočnilo voľby čo najskôr

NETKY.SK • 21 August 2015, 14:51 • 2 min
Dijsselbloem vyzval Grécko, aby uskutočnilo voľby čo najskôr

HAGUE - Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem vyzval Grécko, aby uskutočnilo predčasné parlamentné voľby čo najskôr a vyhlo sa tak prípadnému meškaniu či odkladu reforiem a úsporných opatrení.

slovakia

left justify in out

Tie sú totiž podmienkou pre uvoľnenie ďalších splátok z tretieho záchranného programu. Informovala o tom agentúra Reuters. Šéf neformálneho združenia ministrov financií eurozóny preto dúfa, že Gréci sa s voľbami poponáhľajú, aby nepremrhali veľa času. Dijsselbloem sa podľa vlastných slov domnieva, že dôvodom rezignácie gréckeho premiéra Alexisa Tisprasa je získať stabilnejšiu vládu.

 

Tsipras zvíťazil vo voľbách koncom januára najmä vďaka sľubom, že zastaví reformy a úsporné opatrenia. Zadlžená krajina sa však v júli ocitla na pokraji bankrotu. Grécky premiér sa tak musel vrátiť k rokovaciemu stolu a akceptovať podmienky veriteľov, aj keď boli v rozpore s jeho predvolebnými sľubmi. Tsipras začal zavádzať požadované reformy a úsporné opatrenia, aby zabezpečil Grécku tretí záchranný úver. Stratil však podporu časti poslancov vlastnej strany Syriza, preto vo štvrtok (20. 8.) oznámil, že odstupuje z funkcie.

 

Grécky prezident Prokopis Pavlopulos dal dnes konzervatívnej opozícii oficiálne šancu zostaviť novú vládu, ale analytici tipujú, že sa jej to nepodarí. Grécko tak s veľkou pravdepodobnosťou smeruje k predčasným parlamentným voľbám, ktoré by sa mali konať už na budúci mesiac, 20. septembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona