Dijsselbloem v januári odstúpi z funkcie šéfa Euroskupiny

NETKY.SK • 10 Október 2017, 16:35 • 2 min
Dijsselbloem v januári odstúpi z funkcie šéfa Euroskupiny

LUXEMBURG - Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem oznámil, že v januári odstúpi z funkcie predsedu Euroskupiny, združenia ministrov financií eurozóny. V kľúčovom okamihu tak uvoľní jednu z najvplyvnejších funkcií v eurozóne.

slovakia

left justify in out

Dijsselbloem predsedal schôdzam ministrov financií eurozóny od začiatku roka 2013, ale je nútený odísť, keďže jeho strana utrpela porážku v jarných parlamentných voľbách.

 

"Vykonával som túto prácu päť rokov, čo si myslím, že je dosť. Budeme mať nového predsedu Euroskupiny," povedal Dijsselbloem po pravidelnom stretnutí ministrov financií eurozóny v Luxemburgu.

 

Dijsselbloem zostáva vo funkcii šéfa Euroskupiny až do konca mandátu v januári, hoci príde o ministerské kreslo, keď bude tento mesiac potvrdená nová holandská vláda.

 

Minister odchádza z funkcie v čase, keď sa má eurozóna pustiť do dôležitých reforiem, ktoré ju nasmerujú k tesnejšej integrácii. Reformy sú reakciou na grécku dlhovú krízu. Majú podporu aj nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Ich zavádzanie bude náročné vzhľadom na postoj niektorých členských štátov, vrátane silného Nemecka, ktoré žiadajú "opatrnosť".

 

Dijsselbloem poprel fámy, že zostane vo funkcii v rámci chystaných zmien spojených s integráciou. Pozícia šéfa Euroskupiny bola doteraz vyhradená pre národných ministrov. Menový blok však uvažuje o vytvorení postu spoločného ministra financií.

 

Uvoľnenie funkcie vyvolá živé handrkovanie v eurozóne. Očakáva sa, že škála kandidátov bude široká. Francúzsky minister financií Bruno Le Maire, portugalský minister financií Mario Centeno, slovenský minister financií Peter Kažimír a eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici sú mená, o ktorých sa v tejto súvislosti hovorí.

 

Kandidáti musia byť známi dva týždne pred schôdzou Euroskupiny 4. decembra, na ktorej si ministri z 19 štátov eurozóny vyberú nového predsedu.

 

Odchod Dijsselbloema znamená, že dvaja z najskúsenejších ministrov opúšťajú Euroskupinu, ktorá zohrala ústrednú úlohu pri záchranných programoch pre Grécko, Írsko, Portugalsko a Cyprus. Aj vplyvný nemecký minister financií Wolfgang Schäuble sa totiž v pondelok (9.10.) zúčastnil naposledy na stretnutí Euroskupiny. Koncom tohto mesiaca prevezme funkciu predsedu nemeckého parlamentu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies