Dijsselbloem: Utečenecká kríza by mala byť kritériom pri posudzovaní rozpočtov

NETKY.SK • 3 November 2015, 11:19 • 2 min
Dijsselbloem: Utečenecká kríza by mala byť kritériom pri posudzovaní rozpočtov

BRUSEL - Európska komisia (EK) by mala zvážiť faktor utečeneckej krízy pri posudzovaní rozpočtov niektorých členských krajín EÚ. Uviedol to v pondelok (2.11.) predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s utečeneckou krízou a jej vplyvom na národné rozpočty niektorých krajín šéf Euroskupiny na tlačovej konferencii v Haagu uviedol, že pre niektoré krajiny existuje riziko "vykoľajenia" rozpočtu. "V týchto prípadoch komisia bude musieť vziať do úvahy takéto výnimočné okolnosti a ja si myslím, že to aj urobí," povedal Dijsselbloem.

 

Dodal, že kým niektoré členské krajiny takmer vôbec neprijímajú utečencov, ďalšie štáty majú "dostatočnú fiškálnu rezervu" na ich prijímanie bez toho, aby ohrozili národný rozpočet. Zároveň však podľa jeho slov "musí existovať priama súvislosť medzi dodatočnými nákladmi a prijímaním veľkého počtu utečencov".

 

Šéf Euroskupiny však nešpecifikoval, ktoré členské krajiny môžu byť predmetom posudzovania rozpočtu z tohto hľadiska. Pripomenul ale príklad Grécka, ktoré každý deň čelí prílevu tisícok utečencov, pričom Grécko sa s touto situáciou nemôže vyrovnať samo, a preto EÚ musí pomôcť vláde v Aténach.

 

Dijsselbloem minulý týždeň (26.10.) v súvislosti s utečeneckou krízou rovnako upozornil, že tie členské krajiny EÚ, ktoré sa nebudú podieľať na prijímaní utečencov, by mali dostať menej finančných prostriedkov v podobe eurofondov. Takto ušetrené zdroje z rozpočtu EÚ, ktoré cez fondy smerujú napríklad do Poľska, Českej republiky a Maďarska, by sa podľa neho mohli využiť na financovanie starostlivosti o žiadateľov o azyl v Turecku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona