Dijsselbloem kritizuje výšku pokuty pre Deutsche Bank v USA

NETKY.SK • 10 Október 2016, 09:22 • 2 min
Dijsselbloem kritizuje výšku pokuty pre Deutsche Bank v USA

WASHINGTON - Americké ministerstvo spravodlivosti žiada od Deutsche Bank 14 miliárd USD (12,57 miliardy eur) za to, ako si počínala s hypotekárnymi dlhopismi počas finančnej krízy. DPA informovala, že šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem požiadavku kritizoval.

slovakia

left justify in out

„Dúfame, že je to len prvá požiadavka,“ povedal Holanďan koncom týždňa agentúre Reuters. Dodal, že také vysoké pokuty sú „úplne prehnané, ohrozujú finančnú stabilitu“. Teoreticky nie je Deutsche Bank taká veľká, aby nemohla zaniknúť, ale bankový dohľad a stresový test ukázali, že má dostatok kapitálu.

 

„Máme tu finančný ústav, ktorý sa musí reorganizovať a posilniť a musí získať aj čerstvý kapitál. Nesmie sa stať, aby americké úrady z neho vytiahli ešte väčšie množstvo peňazí. Mierne povedané je to kontraproduktívne,“ konštatoval Dijsselbloem. Banka musí riešiť problémy, „verím, že ich zvládne“. Musí pokračovať reštrukturalizačným procesom, rekapitalizáciou a zmenou svojho podnikateľského modelu.

 

Po páde americkej investičnej banky Lehman Brothers na jeseň 2008 zachránili štáty po celom svete mnohé veľké banky. Štáty sa však už nechcú viac miešať do toho, keď špekulácie samotných veľkobánk ich položia. Tento fenomén je známy pod mottom „too big to fall“ (priveľký, aby mohol skrachovať). „Taká predstava že veľké banky nemôžu zaniknúť, je nesprávna. Musíme zabezpečiť, že neskrachujú,“ zdôraznil šéf ministrov financií euroskupiny.

Banky a ich investori majú sami znášať náklady a dôsledky neúspechu obmedziť na finančné trhy. Úverové ústavy musia v nevyhnutných prípadoch predložiť plán svojho zániku, ak sa dostanú do neriešiteľných ťažkostí. A tieto plány sa nazývajú „testamentom“.

 

Špekulácie o finančnej pomoci Deutsche Bank nemajú konca kraja. Veľké banky z Wall Street podľa správ v tlači jej ponúkli na zvýšenie vlastného kapitálu 5 miliárd eur. Známa je aj iniciatíva veľkých nemeckých koncernov z akciového indexu DAX Nemeckej burzy zúčastniť sa na pomoci tejto banke. Okrem toho sa objavujú aj chýry, že ústav by mohol byť rozčlenený. Banka sa však k takým správam v piatok (7. 10.) nechcela vyjadrovať.

 

Spravodajský týždenník Spiegel v najnovšom vydaní uviedol, že Deutsche Bank môže očakávať podporu ďalšieho veľkého akcionára – vládnucu rodinu emirátu Katar. Šejkovia sa však spoliehajú na to, že v tom prípade spolu s ďalšími investormi zvýšia v banke svoj podiel na 25 %. Vládnuca rodina el-Thaniovcov v emiráte má teraz v banke prostredníctvom dvoch fondov podiel takmer 10 %.

 

(1 EUR = 1,1140 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona