Dijsselbloem: Grécko musí zaistiť politickú stabilitu a prilákať investorov

NETKY.SK • 1 Október 2017, 12:21 • 2 min
Dijsselbloem: Grécko musí zaistiť politickú stabilitu a prilákať investorov

ATÉNY - Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem vidí Grécko na dobrej ceste a vyzýva predovšetkým k zabezpečeniu politickej stability, aby krajina prilákala investorov.

slovakia

left justify in out

Dôležitá je podľa neho kontrola zo strany veriteľov, aby reformy boli zavŕšené podľa plánu, teda do konca tohto roka. "Máme pred sebou ešte veľa práce. Teraz už nejde o schválenie nových opatrení, ale skôr o uplatnenie schválených reforiem," povedal pre aténsky denník Kathimerini.

 

Podľa Dijsselbloema sa uzatvorila aj téma prípadného odchodu Grécka z EÚ a zostane to tak, ak sa krajina dokáže do leta budúceho roka udržať na nohách. Dijsselbloem však vylúčil ďalšie úľavy na dlhoch, ako to požaduje Medzinárodný menový fond (MMF). "Grécko musí obslúžiť svoje dlhy, ale sme pripravení konať, ak by to bolo potrebné," povedal šéf Euroskupiny.

 

V súčasnosti je dôležité zabezpečiť politickú stabilitu. Poukázal na zdĺhavé voľby v roku 2015, ktoré výrazne poškodili snahu veriteľov o pomoc. To sa podľa Dijsselbloema nesmie zopakovať.

 

Medzinárodný záchranný program pre Grécko sa končí v lete 2018, dovtedy je krajina pod dohľadom Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) Európskej centrálnej banky a MMF. Cieľom je dosiahnuť, aby Grécko mohlo získavať peniaze na finančných trhoch za prijateľných podmienok aj bez pomoci partnerov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies