Dijsselbloem čelí tlaku na odstúpenie pre výroky na adresu južných krajín EÚ

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 17:28 • 2 min
Dijsselbloem čelí tlaku na odstúpenie pre výroky na adresu južných krajín EÚ

BRUSEL - Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem, ktorý je zároveň predsedom Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií EÚ, čelí viacerým výzvam na odstúpenie zo svojej európskej funkcie po tom, ako sa nemiestne vyjadril na adresu južných krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

Dijsselbloem v pondelok v rámci zasadnutia Euroskupiny v Bruseli v rozhovore pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung upozornil, že počas finančnej krízy severné krajiny eurozóny preukázali solidaritu s krajinami v kríze. Tými boli predovšetkým krajiny na juhu EÚ - Grécko, Taliansko, Španielsko a Portugalsko.

 

"Ja ako sociálny demokrat som presvedčený, že solidarita je nesmierne dôležitá. Ale ten, kto ju požaduje, má tiež domáce úlohy. Nemôžete minúť všetky svoje peniaze na pijatiku a potom žiadať o podporu," skonštatoval Dijsselbloem.

 

Komisárka EÚ zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová sa dnes kriticky postavila voči týmto slovám. "Ja by som to nepovedala a myslím si, že to nie je správne," upozornila eurokomisárka.

 

So žiadosťou o odvolanie Dijsselbloema z čela Euroskupiny dnes vyrukoval portugalský premiér Antonio Costa, ktorý zároveň žiada aj verejné ospravedlnenie južným členom EÚ.

 

Ešte predtým sa však na Dijsselbloema zniesla spŕška kritiky z radov poslancov Európskeho parlamentu. Bulharský europoslanec a šéf Strany európskych socialistov (PES) Sergej Stanišev upozornil, že PES sa od týchto výrokov dištancuje. "Jeho slová v žiadnom prípade neodrážajú víziu našej politickej rodiny," upozornil Stanišev. Dodal, že šéf Euroskupiny jednou vetou "zaútočil na krajiny južnej aj severnej Európy", a takéto správanie označil za neprijateľné, zvlášť v období "kritickom pre európsky integračný projekt".

 

Holandská Strana práce (PvdA), ktorej členom je Dijsselbloem, je súčasťou širokej rodiny európskych socialistov.

 

Dijsselbloemove vyjadrenie rozhnevalo mnohých europoslancov, ktorí požadujú nielen ospravedlnenie, ale aj jeho odchod z funkcie šéfa Euroskupiny.

 

Predsedníčka parlamentnej skupiny Konfederácia Európskej zjednotenej ľavice a Severskej zelenej ľavice (GUE/NGL) Gabriele Zimmerová zdôraznila, že Dijsselbloem už vzhľadom na svoje "ponižujúce sexistické a xenofóbne poznámky proti juhoeurópskym krajinám" nemá politickú ani morálnu integritu, aby mohol aj naďalej šéfovať Euroskupine.

 

"Ak Dijsselbloem odmietne odstúpiť, zodpovednosť padá na sociálnych demokratov, aby ho v tejto funkcii nahradili," uviedla Zimmerová, podľa ktorej "stereotypný obraz lenivých južných Európanov, ktorí potrebujú byť zachránení bohatými severskými krajinami", je nielen falošný, ale je aj urážkou miliónov Európanov trpiacich dôsledkami úsporných opatrení.

 

Jeroen Dijsselbloem predsedá Euroskupine od januára 2013. Jeho dvaapolročné funkčné obdobie bolo obnovené v júli 2015. Pokračovanie v tejto funkcii má neisté aj preto, že PvdA zaznamenala v minulotýždňových parlamentných voľbách v Holandsku debakel a Dijsselbloem už v novej vláde zrejme nebude ministrom financií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona