Dijsselbloem by mal podľa Kažimíra vo funkcii pokračovať

NETKY.SK • 26 Január 2017, 17:02 • 2 min
Dijsselbloem by mal podľa Kažimíra vo funkcii pokračovať

BRATISLAVA - Minister financií Peter Kažimír sa do kresla prezidenta Euroskupiny zatiaľ nechystá. Ako povedal pred príchodom na štvrtkové rokovanie ministrov financií krajín eurozóny, súčasný prezident Jeroen Dijsselbloem zastáva svoj post veľmi dobre a robí výbornú robotu dovnútra i navonok Euroskupiny, a to je aj dôvod, prečo by mal vo svojej funkcii pokračovať.

slovakia

left justify in out

Očakávaný výsledok volieb v Holandsku, kde je Dijsselbloem zároveň ministrom financií, v tejto veci podľa Kažimíra nie je najpodstatnejší. "Špeciálne nie teraz, v supervolebnom roku ako je tento. My potrebujeme kontinuitu a stabilitu,“ povedal novinárom v Bruseli Kažimír.


O novom šéfovi Euroskupiny sa začalo špekulovať v posledných týždňoch, aj vzhľadom na spomínané blížiace sa parlamentné voľby v Dijsselbloemovej domovskej krajine - v Holandsku. Medzi kandidátmi sa spomína aj slovenský minister financií Peter Kažimír. Funkčné obdobie Dijsselbloemovi v pozícii prezidenta Euroskupiny pritom končí až v januári 2018.


Kažimír sa pred štvrtkovým rokovaním ministrov v Bruseli vyjadril aj k situácii v Grécku. Ako tvrdí, žiadnu finančnú krízu v krajine nevidí. „ Naopak, máme tu veľmi dobré výsledky za minulý rok, lepšie ako sa očakávalo. Takže myslím si, že to je veľmi dobrý základ na to, aby sme sa mohli zaoberať tou druhou súhrnnou správou, ktorá je základ na to, aby sme mohli pokračovať v programe,“ tvrdí s tým, že v porovnaní so situáciou spred roka a pol je systém v Grécku stabilný.


Od samotného rokovania Euroskupiny žiadne významnejšie výstupy neočakáva. Jedným z možných je podľa neho určité vyjasnenie pozície Medzinárodného menového fondu (MMF) v rámci druhého gréckeho programu. Práve ňou totiž niektoré krajiny podmienili aj svoju účasť. „Teraz sa tu naťahujeme s číslami. Ale toto nie je naša agenda, to je agenda inštitúcií, ktoré za to zodpovedajú,“ myslí si Kažimír.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies