DIHK stále očakáva, že HDP Nemecka sa tento rok zvýši o 3,5 %

NETKY.SK • 8 August 2011, 10:24 • 2 min
DIHK stále očakáva, že HDP Nemecka sa tento rok zvýši o 3,5 %

DIHK stále očakáva, že HDP Nemecka sa tento rok zvýši o 3,5 %

slovakia

left justify in out

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) stále očakáva, že ekonomika krajiny za celý tento rok expanduje o 3,5 % napriek tomu, že sa objavili prvé signály o jej spomaľovaní. DIHK sa tiež domnieva, že ani na budúci rok nie je dôvod obávať sa o jej vyhliadky.
      Podľa prezidenta DIHK Hansa Heinricha Driftmanna nemecká ekonomika sa od začiatku roka vyvíjala veľmi dobre, a aj keď sa jej tempo spomalí, naďalej bude solídne rásť.
      DIHK v máji predpovedala, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa tento rok oproti vlaňajšku zvýši o 3,5 %. Ale viaceré kľúčové ekonomické ukazovatele najnovšie klesli v dôsledku dlhovej krízy eurozóny a slabému rastu svetového hospodárstva.
      Nemecko sa pomerne rýchlo zotavilo z nedávnej recesie, ktorá bola najhoršia od druhej svetovej vojny. HDP krajiny v 1. štvrťroku oproti predchádzajúcemu kvartálu vzrástol o 1,5 %, mnohí analytici ale predpovedajú, že v 2. štvrťroku 2011 sa už tempo jeho rastu spomalilo na 0,5 %.
      Driftmann však verí, že Nemecko má dostatok priestoru na manévrovanie a zavedenie napríklad daňovej reformy.
      Rozpočtové príjmy z daní sú tento rok vyššie, než sa očakávalo a vládna koalícia sa dohodla na ich redukcii. Pravdepodobne sa toto opatrenie dotkne ľudí s nižšími a strednými príjmami, čo by podľa Driftmanna mohlo podporiť ekonomiku.
      Na druhej strane, z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že Nemci by boli radšej, keby sa vláda viac sústredila na zníženie rozpočtového schodku ako na dane.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies