Digitálny životopis by mal zefektívniť prijímacie konania

NETKY.SK • 21 November 2019, 14:56 • 2 min
Digitálny životopis by mal zefektívniť prijímacie konania

BRATISLAVA - Aj keď je na Slovensku momentálne vysoká zamestnanosť, stále sa pracovný trh vyznačuje viacerými negatívnymi špecifikami.

slovakia

left justify in out

Vysoká fluktuácia, odchod zo zamestnania už počas skúšobnej doby, mladí ľudia bez práce po skončení školy – to sú iba niektoré z negatívnych javov na trhu práce.

 

Na tieto problémy reaguje startup CapaCV – prvý digitálny životopis, ktorý prináša zásadné zmeny do celého HR manažmentu. Benefity prináša nielen ľuďom, ktorí sa uchádzajú o zamestnanie, ale aj firmám hľadajúcim do svojho tímu kvalitných spolupracovníkov.   Ako informovali médiá vo štvrtok dvaja z autorov CapaCV Jakub Kuvik a Marek Hradílek, často sa stretávali s riaditeľmi HR oddelení vo firmách. Nápad vytvoriť digitálny životopis vznikol ako odpoveď na hlavný problém predselekčného výberu vhodných kandidátov na otvorenú pozíciu.

 

"Podľa našich skúseností firmy investujú množstvo času a ľudských kapacít do hľadania kvalitných ľudí. Naše riešenie umožní predselektovať kandidátov až o 80 percent efektívnejšie, ako to robili doteraz. Prostredníctvom CapaCV dokážu personalisti odkrývať talenty, ktoré napríklad nemajú v odbore dostatočný počet rokov skúseností. Na prácu však majú potenciál, ktorý tradičný životopis neodhalí. Na osobný pohovor si potom personalisti nepozvú kandidátov, pri ktorých po pár minútach zistia, že sa na ponúkanú prácu nehodia," povedal Kuvik.

 

img

 

Digitálny životopis umožňuje kandidátom odprezentovať cez video svoje mäkké zručnosti. Ide hlavne o komunikačné zručnosti, vedenie tímu, kreativitu, organizačné schopnosti, empatiu či samostatnosť. Tieto vlastnosti, ako zdôraznil Hradílek, sú veľakrát omnoho dôležitejšie ako skúsenosti či prax uchádzača o zamestnanie.

 

Digitálny životopis má široké využitie v rámci HR manažmentu. Je výborným nástrojom pre jednotlivcov, ako sa efektívne odprezentovať.

 

Podľa Jozefa Kleina, predsedu predstavenstva Asseco, ktorý je zároveň mentorom startupu, ide o vhodné riešenie pre uchádzačov o zamestnanie, ktorí chcú zaujať firmu inak ako tradičným životopisom a tak razantne zvýšiť svoje šance na prvý osobný pohovor.

 

Ďalší z autorov Roland Štadler podčiarkol skutočnosť, že CapaCV má veľký potenciál využitia aj pre firmy. "My ako firma robíme stovky pohovorov a často sa stáva, že ľudia, ktorí prídu, sú v takom strese, že sa vôbec nevedia odprezentovať. A pre firmu je tiež dôležité, aby si vybrala tých ľudí, ktorých navníma nielen staticky, ale aj v emócii," zdôraznil Štadler.

 

Autori novinky majú ambície vyvinúť v krátkom čase riešenie aj pre firmy. Okrem slovenského trhu by radi expandovali aj na trhy Európskej únie, respektíve na ďalšie trhy, ktoré sú digitálnym riešeniam naklonené. Aj preto oceňujú skutočnosť, že sa stali súčasťou deväťmesačného programu startupového akcelerátora Perry Talents.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona