Digitálne označovanie hnojív má znížiť náklady európskym dodávateľom

NETKY.SK • 4 Marec 2023, 10:00 • 2 min
Digitálne označovanie hnojív má znížiť náklady európskym dodávateľom

BRUSEL - Európska komisia (EK) prijala v pondelok návrh o dobrovoľnom digitálnom označovaní produktov EÚ určených na hnojenie. Komisia pripomenula, že v EÚ sa digitálne označovanie už používa na niektoré produkty obsahujúce chemikálie, napríklad batérie, a pravidlá pre digitálne označovanie sa zvažujú aj v prípade iných produktov, detergentov či kozmetiky.

slovakia

left justify in out

Dodávatelia hnojív, ktoré spĺňajú celoeurópske zdravotné, bezpečnostné a environmentálne normy (s označením CE), budú môcť poskytovať informácie na digitálnom štítku. To poskytne zákazníkom lepšie informácie, čo povedie k efektívnejšiemu využívaniu produktov na hnojenie. Digitálne označovanie zároveň dodávateľom hnojív zjednoduší povinnosti označovania a zníži náklady, odhadom 57.000 eur ročne pre veľké spoločnosti a 4500 eur pre malé a stredné podniky.

 

Digitálne označovanie bude dobrovoľné, čo znamená, že dodávatelia a maloobchodníci si môžu vybrať spôsob uvádzania informácií na označovaní - fyzický formát, digitálny formát alebo kombináciu oboch. Produkty predávané v obaloch farmárom a spotrebiteľom iných hnojív budú mať okrem digitálneho štítku najdôležitejšie informácie naďalej aj na fyzickom štítku. Ide napríklad o informácie o bezpečnosti pre ľudské zdravie a životné prostredie. Návrh eurokomisia zaslala na posúdenie Európskemu parlamentu a Rade EÚ (členské štáty). Po schválení a prijatí budú nové pravidlá EÚ platiť dva a pol roka po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ, aby sa medzitým dospelo k dohode o technických aspektoch týchto pravidiel. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona