Digitálne meny majú aj nevýhody – 2.časť

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 08:05 • 2 min
Digitálne meny majú aj nevýhody – 2.časť

LONDÝN – V prvej časti toho článku sme si povedali o nevýhodách kryptomien, ktoré sa však väčšiny jej bežných používateľov netýkajú, keďže majú skôr kriminálny charakter. Existujú však aj nevýhody, ktoré sa bytostne môžu dotýkať každého majiteľa digitálnych peňazí...

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

4. Riziko vysokej cenovej nestálosti a manipulácie


Mnohé kryptomeny majú pomerné zásoby sústredené v rukách niekoľkých jednotlivcov (často tvorcov mien a ich blízkych spolupracovníkov). Títo držitelia efektívne kontrolujú uvoľňovanie týchto mien, čím sú náchylné na veľké výkyvy ich nominálnej hodnoty a manipuláciu.

 

img

 

5. Menej populárne kryptomeny nezameníte za klasické peniaze

Vo všeobecnosti nájdete na burzách iba tie najpopulárnejšie kryptomeny, ktoré môžete priamo vymeniť za klasické svetové meny (zvyčajne tie s najvyššou trhovou kapitalizáciou v dolárovom vyjadrení). Zvyšok nemá vyhradené online burzy a preto nemôžu byť priamo vymenené za bežné peniaze. Namiesto toho ich musia majitelia najprv previesť na bežnejšie používané digitálne meny, ako napr. Bitcoin a tie môžu následne vymeniť za doláre, eurá alebo inú svetovú menu. To potláča dopyt po menej používaných kryptomenách a tým pádom aj ich hodnotu.

 

img

 

6. Žiadny nástroj na spätné platby alebo vrátenie peňazí

Hoci ťažiari slúžia ako kvázi sprostredkovatelia transakcií digitálnych peňazí, nie sú zodpovední za rozhodovanie sporov medzi zmluvnými stranami. Koncepcia takéhoto rozhodcu v podstate porušuje decentralizačnú vlastnosť moderných kryptomien. V praxi to znamená, že nemáte k dispozícii žiadnu inštitúciu alebo osobu, na ktorú by ste sa mohli obrátiť v prípade, že ste sa stali obeťou podvodu. Napríklad zaplatíte vopred za nejaký tovar alebo službu, ktorú však nikdy nedostanete. Hoci sa pri niektorých novších kryptomenách snažia riešiť otázku zrušenia transakcie či vrátenia digitálnych peňazí pôvodnému majiteľovi, tak sú zatiaľ neúplné alebo neefektívne.

V tomto prípade tradiční spracovatelia platieb (Visa, MasterCard a PayPal) často vstupujú do procesu riešenia sporov medzi kupujúcim a predávajúcim. Politika vrátenia platby alebo spätného vymáhania sú špeciálne navrhnuté tak, aby zabraňovali podvodným predajcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies