Digitalizácia školstva môže podľa ministerstva napredovať

NETKY.SK • 11 November 2014, 11:35 • 2 min
Digitalizácia školstva môže podľa ministerstva napredovať

BRATISLAVA - Digitalizácia školstva môže napredovať. Vyhlásil to v rámci medzinárodného kongresu ITAPA 2014 štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler.

slovakia

left justify in out

"Podporíme samozrejme zavádzanie digitálnych technológií, digitálneho obsahu aj z prostriedkov ďalšieho programovacieho obdobia," dodal. Informatizácii vzdelávania napomáha podľa Draxlera program pod názvom Tablety do škôl. "Musím povedať, že to je jednou z takých schém, ktorá rezonuje nie len u nás doma, ale pýtajú sa na ňu aj v zahraniční partneri. Môžeme povedať, že sme boli až milo prekvapení do akej miery sú učitelia schopní používať moderné technológie aj vo vyšších vekových kategóriách," priblížil štátny tajomník.

 

Ako ďalej uviedol Draxler, aktuálne je v medzirezortnom pripomienkovom konaní nový návrh zákona o odbornom vzdelávaní, ktorým sa rezort školstva snaží zavádzať model duálneho vzdelávania na Slovensku. "Samozrejme tento zákon vytvorí len rámec. Potom je do veľkej miery na zamestnávateľoch a firmách, aby prevzali iniciatívu, a pripravili kvalitné vzdelávacie programy na pracovisku, lebo o tom duálne vzdelávanie je," konštatoval. Podľa Draxlera sa v posledných týždňoch príprav spomínaného návrhu zákona rezort školstva zameral aj na pokrytie odborného vzdelávania IT odborov. "To bolo našou veľmi veľkou snahou, aby sme pripravovali pracovnú silu pre moderné Slovensko do budúcna," uzavrel. 

 

Medzinárodný kongres ITAPA 2014, ktorý sa koná 11. a 12. novembra v Bratislave, sa okrem iného venuje globálnym trendom a hodnoteniu stavu slovenskej digitalizácie. ITAPA, ako vrcholné podujatie v oblasti informatizácie verejnej správy, prichádza v čase rozhodovania o smerovaní celého eGovernmentu a jeho projektov až do roku 2020. 

 

Ako uviedol riaditeľ ITAPA Michal Ivantyšyn, nové programové obdobie EÚ je šancou na reštart digitalizácie na Slovensku, ktoré sa nemusí zopakovať. "Musíme však férovo zhodnotiť, kde sme urobili chyby, a kde sme, naopak, dosiahli úspechy," dodal. Výborným príkladom zvládnutého procesu digitalizácie je podľa organizátorov konferencie susedné Rakúsko. Aj preto sa v spolupráci s Rakúskou hospodárskou komorou predstavia fungujúce služby rakúskeho eGovernmentu. 

 

ITAPA je už 13 rokov značkou, ktorá zastrešuje všetko, čo súvisí s informatizáciou spoločnosti a eGovernmentom. Podľa organizátorov sa snaží spájať ľudí z verejného a privátneho sektora do konštruktívneho dialógu, z ktorého by mali vyjsť konkrétne riešenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies