Dievčatko, ktoré previezli z Egypta, sa infekciou mohlo nakaziť aj na Slovensku

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 15:50 • 2 min
Dievčatko, ktoré previezli z Egypta, sa infekciou mohlo nakaziť aj na Slovensku

BRATISLAVA - Výsledky klinických testov v prípade 13-mesačného dievčatka, ktoré v sobotu letecky vládny špeciál priviezol na Slovensko, definitívne potvrdili, že nejde o druh cudzokrajnej choroby.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, dievčatko sa nakazilo infekciou, ktorú by mohlo dostať aj bežne na Slovensku. "Pokračuje sa v antibiotickej liečbe, stav malej pacientky sa zlepšuje, postupne ustupujú aj lokálne kožné defekty," dodala Eliášová.

Letecký útvar Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v noci z piatka na sobotu zabezpečil letecký transport 13-mesačného dievčatka z Egypta. Malé dievčatko spolu s rodičmi a súrodencom previezli na Slovensko a všetkých štyroch po prílete dopravili sanitky do nemocnice na bratislavských Kramároch. „Malé dievčatko ochorelo na závažné infekčné ochorenie počas dovolenky so svojimi rodičmi a ďalším súrodencom v letovisku Marsa Alam. Stav malej pacientky sa rapídne zhoršil. Vzhľadom na to, že nemocnica v dovolenkovej destinácii nebola uspôsobená na diagnostiku a liečbu dievčatka, egyptskí lekári odporučili čo najrýchlejší transport na Slovensko,“ informoval v sobotu hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas odporúča rodičom deti do troch rokov zvážiť cestovanie do tropických krajín. Upozorňuje, že deti do jedného roka by nemali byt vôbec vystavované slnečnému žiareniu. „Pred plánovanou cestou je nutne poradiť sa s detským lekárom, pričom pediater by mal poznať účel cesty, dĺžku predpokladaného pobytu, typ ubytovania, prostredie či spôsob stravovania. Ošetrujúci lekár informuje o očkovaniach, liekoch na samoliečbu, prevencii niektorých ochorení či spôsobe, ako obmedziť riziko v zahraničí,“ uviedlo ÚVZ v svojom sobotňajšom stanovisku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona