Dievčatá nezaujíma štúdium vedy a technológie, Slovensko tak prichádza o talenty

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 10:55 • 2 min
Dievčatá nezaujíma štúdium vedy a technológie, Slovensko tak prichádza o talenty

BRATISLAVA - Záujem dievčat v základných školách o štúdium matematiky, fyziky, chémie, prírodovedy či informatiky po dovŕšení 12 rokov prudko klesá. Vyplýva to z výsledkov európskeho prieskumu spoločnosti Microsoft v 11 krajinách. Prieskum medzi 11 500 školáčkami od 11 do 18 rokov zisťoval, prečo sa dievčatá venujú štúdiu vedy a technológií oveľa menej než chlapci. Agentúru SITA o tom informovala manažérka komunikácie spoločnosti Microsoft v Českej republike a na Slovensku Lenka Čábelová.

slovakia

left justify in out

Čábelová hovorí, že slovenské dievčatá sa o takzvané STEM predmety začínajú zaujímať až ako 12-ročné, čo je o rok neskôr ako európsky priemer. Viac alarmujúci je však fakt, že v období, keď sa rozhodujú o výbere strednej školy, medzi 13 a 16 rokom, sa ich záujem prepadne hlboko pod európsky priemer. V celoeurópskom porovnaní sa najskôr o vedu a technológie začínajú zaujímať dievčatá v Rusku, a to ako 10-ročné. V Poľsku sa záujem začína, keď majú dievčatá 12 rokov, ale výrazne stúpa, keď majú dievčatá 16 rokov a nikdy neklesne pod európsky priemer.

Mirosoft tvrdí, že vláda, učitelia a rodičia majú na Slovensku aj v Európe priemerne štyri až päť rokov na to, aby dokázali zvrátiť klesajúci záujem dievčat o tieto dôležité predmety v období, keď majú dievčatá 12 až 16 rokov. Hoci po dovŕšení 16. narodenín záujem o STEM predmety opäť rastie, nikdy sa už nevráti na pôvodnú hodnotu, keď mali dievčatá do 12 rokov. "Dievčatá nevidia dostatočne silné prepojenie týchto predmetov s ich každodenným životom, chýba im podpora rodičov a učiteľov a tiež dostatočný počet vzorov na uplatnenie v budúcom živote,“ dodala Čábelová. Dôvodom straty záujmu môže byť aj prechod z prvého na druhý stupeň školy, zmena prostredia a učiteľov a proces dospievania.

Podľa docentky Beáty Brestenskej z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave pritom dievčatá v STEM dosahujú rovnaké alebo lepšie výsledky než chlapci.

 

"Napriek tomu mladé ženy na kariéru vo vede a technike rezignujú. Ženy vzdelané v prírodných a technických odboroch chýbajú nielen vo firmách, ale aj v neziskovom sektore a štátnych inštitúciách. Záujem dievčat je potrebné vzbudiť už skôr – na prvom stupni základných škôl a nie je to len úlohou učiteľov," hovorí Brestenská s tým, že o budúcnosti v odboroch STEM by mali s dievčatami hovoriť aj rodičia, aby búrali stereotypy. Firmy a inštitúcie zase môžu prispieť k plastickejšej predstave dievčat o budúcom zamestnaní vo vede a technológiách.

Podľa OECD iba jeden z piatich absolventov odboru počítačových vied v 35 európskych krajinách je žena. Microsoft uvádza, že ide o nevyužitý potenciál a jeden z hlavných problémov pre súčasný aj budúci trh práce. Európa totiž môže podľa Európskej komisie v roku 2020 čeliť nedostatku až 900-tisíc kvalifikovaných IT pracovníkov. Analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS Róbert Chovanculiak hovorí, že práca v budúcnosti je neodmysliteľne spojená s informačnými technológiami.

 

"Bude preto dôležité, aby dostatočná časť populácie mala vedomosti a expertízu, ktoré im umožnia pracovať v týchto moderných odvetviach. Ekonómia nás učí, aby sme najskôr zberali ovocie, ktoré je na dosah. V tomto prípade sú to mladé dievčatá, u ktorých je dnes relatívne nízky záujem o STEM štúdium a existuje tak značný potenciál na zlepšenie,“ uviedol Chovanculiak.

Prieskum spoločnosti Microsoft zahrnul 11 európskych krajín: Slovensko, Českú republiku, Fínsko, Francúzsko, Taliansko, Írsko, Nemecko, Holandsko, Poľsko, Rusko a Veľkú Britániu. Na účely výskumu pojem STEM (Science, Technology, Engineering and Maths) definovali ako prírodné vedy (vrátane biológie a medicíny), technológiu, inžinierstvo (vrátane dizajnu) a matematiku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona