Dievča našlo fosílie pterosaura, pomenovali ho po nej

NETKY.SK • 20 Marec 2013, 14:48 • 2 min
Dievča našlo fosílie pterosaura, pomenovali ho po nej

BRATISLAVA - Britskí paleontológovia z University of Southampton sa rozhodli pomenovať nový druh pterosaura po deväťročnej Daisy Morris, ktorá v roku 2009 objavila fosílie tohto prehistorického lietajúceho jaštera na ostrove Wight. Pterosaurus dostal vedecké pomenovanie Vectidraco daisymorrisae, pričom ide nielen o nový druh, ale aj rod. Vectidraco znamená v preklade drak z ostrova Wight.

slovakia

left justify in out

Morris objavila pozostatky pterosaura na pláži pri obci Atherfield a následne ich spolu s rodičmi odniesla Martinovi Simpsonovi z University of Southampton. Ten spolu s kolegami Darrenom Naishom a Garethom Dykeom nový druh pomenovali, pričom jeho popis zverejnili tento týždeň v časopise PLoS One. "Tento prípad je príkladom toho, že aj amatéri môžu stáť za veľkými objavmi. Ak by Daisy tieto fosílie neobjavila a nevykopala, tak by ich odplavilo more a boli by navždy stratené," uviedol Simpson. Daisyna matka Sian Morris prezradila, že jej dcéra začala hľadať fosílie už ako trojročná. "Tieto malé čierne kosti objavila trčať z blata na pláži, a preto sa rozhodla ich vykopať. Sme na ňu všetci veľmi pyšní," povedala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies