Dievča (11), ktoré znásilnil jej nevlastný otec, porodilo zdravú dcéru

NETKY.SK • 14 August 2015, 09:12 • 2 min
Dievča (11), ktoré znásilnil jej nevlastný otec, porodilo zdravú dcéru

ASUNCIÓN - Paraguajčanka, ktorá prišla do druhého stavu ako desaťročná po znásilnení údajne nevlastným otcom, priviedla vo štvrtok cisárskym rezom na svet dcéru vážiacu 3,55 kilogramu. Paraguajským médiám to povedala právna zástupkyňa jej matky.

slovakia

left justify in out

Elizabeth Toralesová uviedla, že dievča, ktoré má teraz 11 rokov, i dieťa sú v dobrom stave a počas pôrodu sa nevyskytli žiadne komplikácie.


Mladá matka sa zotavuje ako "po každej takejto operácii", uviedol pre agentúru DPA riaditeľ nemocnice Červeného kríža v Asuncióne Mario Villalba. Jediný rozdiel je v jej veku.


Jej prípad vyvolal protesty po celom svete. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), OSN a ďalšie organizácie požadovali, aby v Paraguaji povolili dievčaťu potrat. Deje sa to však iba vo výnimočných prípadoch, keď je vážne ohrozený život ženy či dieťaťa, a iba počas prvých 20 týždňov tehotenstva.


Údajný páchateľ znásilnenia je vo väzení od mája, kedy vyšlo najavo, že dievča je už päť mesiacov tehotné. Matka dievčaťa, ktorú na istý čas zatkli, pretože údajne súhlasila so znásilnením, bola prepustená z väzby a bude poručníkom mladej matky i jej bábätka.


AI v liste paraguajskému prezidentovi Horaciovi Cartesovi zdôraznila, že nepovoliť dievčaťu umelé prerušenie tehotenstva sa rovná "mučeniu, vážnemu porušeniu ľudských práv a trestnému činu podľa medzinárodného práva".


AI opakovane kritizovala zdravotnú starostlivosť o dievča, ktoré na začiatku tehotenstva vážilo iba 34 kilogramov a od januára navštívilo rôzne zdravotnícke zariadenia sťažujúc sa na bolesti žalúdka, ale nik nezistil, že je tehotná.
Matka dievčaťa podala podľa AI vlani sťažnosť za sexuálne zneužitie dcéry, ale prokuratúra sa tým vôbec nezaoberala.


Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva kritizoval paraguajské orgány so slovami, že patričná starostlivosť v tomto prípade by mala zahŕňať "včasné a bezpečné prerušenie tehotenstva lekárom".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies