Diéty, ktoré nefungujú, často sú aj zdraviu škodlivé: Poznáte ich názvy?

NETKY.SK • 25 Október 2018, 16:54 • 2 min
Diéty, ktoré nefungujú, často sú aj zdraviu škodlivé: Poznáte ich názvy?

Sociálne siete sú plné zaručených diét, ktoré propagujú najrôznejšie celebrity. V skutočnosti sú nielen neúčinné, ale tiež veľakrát zdraviu škodlivé.

slovakia

left justify in out

Rýchlo zhodené kilogramy sa tak nielen čoskoro vrátia, kvôli obmedzeniu dôležitých výživových zložiek môže navyše dôjsť k oslabeniu imunitného systému a ďalších procesov v tele. Obrovským rizikom sú potom tieto diéty pre malé dievčatá, ktoré potom často končia v nemocniciach s poruchou príjmu potravy.

 

Trendy diétam podlieha čoraz viac žien, ale aj malých dievčat. Pre krásnu postavu sú mnohé z nich schopné urobiť čokoľvek.

 

Často bez ohľadu na rozum a svoje zdravie. Riziko hrozí pritom najmä mladým dievčatám, pretože presne tieto diéty bývajú živnou pôdou pre anorexiu.

 

"Nemocnice sú plné anorektických dievčat, ktoré tieto diéty držali. Často je im pritom iba osem či desať rokov," varuje doktor Jean-Michel Lecerf z Pasteurovho ústavu vo francúzskom Lille.

 

Encyklopédia trendy diét 

 

Monodiéta - spočíva v tom, že sa je pri každom jedle iba jediná potravina, ale v neobmedzenom množstve, a to po niekoľko dní. Cieľom nie je ani tak schudnúť, ako zbaviť telo toxínov, aj keď vplyv na telesnú hmotnosť je rýchly: skúste jesť len hrozno, budete ho mať čoskoro dosť, a preto zjete menej kalórií.

 

Tieto diéty spočívajú väčšinou v konzumácii rastlinných produktov - jabĺk, melónov, zeleninového džúsu či celozrnnej ryže. Nie je žiadny dôvod ich schvaľovať: vedú k výraznému nedostatku potrebných živín.

 

Totálny pôst - znamená prestať jesť a piť úplne všetko okrem vody. Cieľom je dať odpočinúť telu. Výsledkom je silná únava a následne okamžité znovunadobudnutie zhodených kilogramov.

 

Diéta 5:2 - spočíva v tom, že sa je päť dní v týždni normálne a dva dni sa drží pôst. Túto diétu propaguje vo svojom spise anglický doktor Michael Mosley, hoci jej účinnosť nebola nikdy dokázaná.

 

Pôst v čase splnu - niektorí ľudia v čase splnu 24 hodín nejedia a snažia sa vypiť čo najviac vody alebo džúsu, pretože nebeské teleso vraj pôsobí na vodu v tele ako na vodu v moriach a vytvára detoxikačný odliv...

 

Kozmonautická diéta - bola zrejme ordinovaná sovietskym kozmonautom, aby v rekordnom čase schudli. Drastický hypokalorický režim bez akéhokoľvek tuku a cukru sa nemá držať dlhšie ako dva týždne. Výsledok? Rýchly úbytok váhy, po ktorom nevyhnutne nasleduje rýchle priberanie. Plus niečo navyše.

 

Diéta Tokio-Paríž - inšpiruje sa japonským životným štýlom a spočíva v tom, že sa je čo možno najmenej. Je to exotické, ale po niekoľkých dňoch nasleduje nevyhnutná frustrácia.

 

Paleolitická diéta - zrodila sa z údajne vedeckého predpokladu, že sa náš genóm od dôb našich predkov, ktorí boli štíhli a svalnatí, vyvinul len veľmi málo, a preto nám ich strava môže priniesť len výhody.

 

Ide o návrat k praxi lovcov a zberačov. Diéta spočíva v konzumácii chudého mäsa, hydiny a rýb, vajec, ovocia a zeleniny. Zakázané sú mliečne výrobky a obilniny. O to, či sa mäso má jesť surové alebo varené, jej stúpenci vedú spory.

 

Balzamikový či jablčný ocot - podľa herečky Megan Foxovej balzamikový alebo jablčný ocot prečisťuje telo a spaľuje nežiadúce tuky.

 

Očistná kúra podľa Beyoncé - miesto jedla táto speváčka pije nápoj z vody, citrónu, javorového sirupu či kajenského korenia.

 

Air Diet - praktizovala ju speváčka Madonna. Diéta spočíva v tom, že sa vdychuje vôňa jedla, ale neje sa.

 

Diéta Five Hands - pri tejto diéte sa je päťkrát denne porcia, ktorá sa zmestí do hrsti. Túto diétu praktizuje napríklad módna návrhárka Victoria Beckham.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies