Diétny trend Paleo dobýja svet! Sľubuje zdravé chudnutie

NETKY.SK • 31 August 2013, 20:50 • 2 min
Diétny trend Paleo dobýja svet! Sľubuje zdravé chudnutie

BRATISLAVA - Jedna z aktuálne najdiskutovanejších a najvyhľadávanejších diét je založená na snahe čo najviac sa priblížiť životnému štýlu z obdobia paleolitu.

slovakia

left justify in out

Podstatou paleo životného štýlu je akýsi návrat do dôb dávno minulých, do obdobia paleolitu. Samozrejme, nejde o to, aby ste dali výpoveď, presťahovali sa do jaskyne a začali loviť divú zver. Hlavná myšlienka paleo štýlu je založená najmä na zložení stravy, ktorú prijímame.

Paleo stravovanie vychádza z jednoduchej tézy, a to nejesť potraviny, ktoré kedysi nejedli ani naši dávni predkovia. A ak dodržíme všetky zásady, budeme štíhli, svalnatí, silní a odolní ako paleolitický človek. 

„Paleo strava je najzdravší spôsob stravovania, pretože je to jediný výživový prístup, ktorý pracuje s našou genetikou tak, aby sme boli štíhli, silní a plní energie. Výskum v biológii, oftalmológii, dermatológii a mnohých ďalších disciplínach ukazuje, že naša moderná strava, plná rafinovaného jedla, tukov a cukrov, je pôvodcom degeneratívnych ochorení, ako sú obezita, rakovina, cukrovka, srdcové poruchy, Parkinson, Alzheimer, depresia a neplodnosť,“ uvádza na svojej stránke biochemik Robb Wolf, jeden z najvýznamnejších odborníkov na paleolitické stravovanie v súčasnosti. Je tiež autorom knihy Paleo diéta, ktorá práve dnes vychádza aj v našich kníhkupectvách.

Zabudnite na obilniny


Najväčším zlom sú podľa teórie Paleo obilniny, ktorým sa ľudský metabolizmus prirodzene nikdy úplne neprispôsobil. Tabu by mali byť tiež mliečne výrobky a alkohol a všetky priemyselne upravované potraviny.

Naopak, čoho by ste si mali dopriať veľa, sú ovocie a zelenina, orechy, semená, mäso, morské plody a zdravé tuky.

Paleo jedálniček je bohatý najmä na proteíny, ktoré sú veľmi dôležité pri chudnutí, keďže podporujú spaľovanie tukov aj sacharidov. Vďaka vysokej výživovej hodnote navyše brzdia chuť do jedla, preto medzi jednotlivými chodmi vydržíte aj dlhší čas bez pocitu hladu.

Základné potraviny


Ak sa chcete pustiť do paleo diéty, vo vašom jedálničku nesmie chýbať veľa ovocia a zeleniny, kuracie, bravčové, hovädzie a byvolie mäso, ryby, orechy, vajcia, kokosový olej, kokosové mlieko, balzamikový olej, jablčný ocot, sladidlo agáve, morská soľ a veľa byliniek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona