Dieťa zomrelo po páde do výťahovej šachty, súd rozhodol o vinníkovi

NETKY.SK • 7 September 2017, 16:15 • 2 min
Dieťa zomrelo po páde do výťahovej šachty, súd rozhodol o vinníkovi

HUMENNÉ – Okresný súd v Humennom dnes rozhodol v súvislosti s tragédiou v miestnej poliklinike, kde v roku 2013 po páde do výťahovej šachty zomrelo dieťa. Obžalovanému Petrovi S., ktorý sa v minulosti staral o výťahy v tejto budove, uložil podmienečný trest.

slovakia

left justify in out

Odsúdil ho pre prečin usmrtenia s trestom odňatia slobody vo výmere dvoch rokov s tým, že výkon trestu mu odložil na skúšobnú dobu v trvaní troch rokov. Zároveň mu uložil aj trest zákazu činnosti v oblasti zdvíhacích zariadení na tri roky. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Prokurátor totiž avizoval podanie odvolania v neprospech obžalovaného v celom rozsahu. Obhajca obžalovaného informoval, že podanie opravného prostriedku zvážia po doručení rozsudku v písomnom vyhotovení.

 

Dnešnému rozhodnutiu súdu predchádzalo vypočutie svedkov, ale aj súdneho znalca z odboru bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Pred súdom ešte v júni tohto roka uviedol, že v tomto prípade došlo k zlyhaniu zabezpečovacieho zariadenia na výťahu, ktoré sa dalo zistiť bežnou skúškou. Podobnú chybu zaregistroval pri svojich kontrolných úkonoch raz pred zhruba 30 rokmi. Výrobnú chybu vylúčil. Tú, naopak, pripustil vo svojej odbornej svedeckej výpovedi technický inšpektor, ktorý okrem svojvoľného rozladenia zabezpečovacieho systému nevylúčil aj samovoľný pohyb výťahu.

 

Obhajca obžalovaného spochybňuje odbornosť znaleckého posudku, na základe ktorého došlo k odsúdeniu jeho klienta. "Na druhej strane, aj keby sme odborný názor znalca zobrali ako nespochybniteľný, treba brať ohľad aj na to, že došlo k zmene právnej kvalifikácie," uviedol dnes po pojednávaní pre novinárov. Obžalobu na Petra S. podala totiž Okresná prokuratúra v Humennom v marci 2014 ešte pre prečin všeobecného ohrozenia. "Keďže ide o prečin usmrtenia, tak tu musíme skúmať, či je tu príčinná súvislosť medzi porušením zo strany môjho klienta a fatálnym následkom, pretože v rámci vykonaného dokazovania boli zistené iné rozhodné skutočnosti, za ktoré nezodpovedá môj klient," doplnil.

 

Splnomocnenec poškodených pre novinárov po vypočutí rozsudku uviedol, že pre poškodených uložený trest nebude nikdy dostatočným zadosťučinením. "Každopádne veria, že tento uložený trest vzhľadom na jeho preventívnu a výchovnú funkciu bude pôsobiť predovšetkým nielen naňho (obžalovaného), ale aj na spoločnosť do budúcna a že osoby, ktoré si majú plniť svoju povinnosť, tak aj robiť budú," zdôraznil. Prvostupňový súd v tejto veci rozhodol už v decembri 2015 rovnako ako dnes. Senát Krajského súdu v Prešove však v októbri minulého roka vtedajší rozsudok okresného súdu zrušil v celom rozsahu a vec mu vrátil na prerokovanie a rozhodnutie.

 

Tragický prípad sa stal v októbri 2013. Šimon, ktorý mal rok a osem mesiacov, spadol do výťahovej šachty zo šiesteho poschodia v budove polikliniky. Pri vystupovaní sa výťah nečakane pohol a dieťa v kočíku sa pri vyťahovaní z výťahu prepadlo do šachty. Ťažkým zraneniam ešte v ten istý deň chlapček podľahol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona