Diéta neznamená striktne bez sacharidov

NETKY.SK • 16 Júl 2016, 15:20 • 2 min
Diéta neznamená striktne bez sacharidov

BRATISLAVA – Ak ste už niekedy skúšali chudnúť určite ste dostali odporúčanie o úplnom vysadení sacharidov. To znamená žiadne pečivo, ryža, špagety... Je to ale skutočne tak?

slovakia

left justify in out

Nová vlna odborníkov na výživu tvrdí, že konzumáciou sacharidov môžete dokonca kilá “zhodiť“. Lekárka Michelle Braud tvrdí: "Sacharidy môžu pomôcť pri chudnutí, len musíte vedieť, ktoré využiť. Sacharidy dodávajú telu potrebnú energiu, a ak ich úplne vyčleníte, spomalíte metabolizmus. Nesnažte sa teda vysadiť všetky sacharidy."

 

"Svalové kŕče, nízka hladina energie, výkyvy nálad, nečakaný hlad, zlé mentálne funkcie, náladovosť," vymenúva doktorka Braudeová náhodne, čo sa môže stať, keď sa vzdáte sacharidov. Sacharidy sú totiž motorom, keď telo potrebuje vydať extra energiu navyše.

 

Nedostatok sacharidov znamená horší športový výkon. Celozrnné pečivo je navyše dobrým zdrojom napríklad magnézia či železa aj vitamínov B. Nedostatok týchto látok môže spôsobiť svalové kŕče.

 

Nedostatok sacharidov všeobecne spôsobuje okrem veľkej únavy tiež chrípku či hormonálnu nerovnováhu, ktorá má za následok zlý spánok aj takmer nulové libido.

 

Keď vysadíte sacharidy, naozaj rýchlejšie schudnete. Ale! Ak sa vrátite potom späť k svojej bežnej strave, zhodené kilá veľmi rýchlo naberiete a získate aj nejaké navyše. Telo totiž nedokáže sacharidy dobre spaľovať. Dobrým riešením sú tzv. komplexnejšie sacharidy. Telo ich strávi oveľa pomalšie a neukladá sa toľko tuku. Takéto sacharidy určuje glykemický index (GI), ktorý sa meria na stupnici od 0 do 100. Platí čím nižší index, tým lepšie.

 

Potraviny s nízkym GI: nové zemiaky, hnedá ryža, špagety, celozrnný chlieb, rezance, humus, hrach, paradajky, cibuľa, jablko

 

Potraviny so stredným GI: pita chlieb, med, mango, zmrzlina, banán, ryža basmati, kuskus, halušky, pečené zemiaky

 

Potraviny s vysokým GI: hranolky, zemiaková kaša, bageta, rožok, biely chlieb, ryžové chlebíčky, melón, datle

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies