Dieťa musí byť v cestnej premávke dostatočne viditeľné

NETKY.SK • 29 August 2013, 15:53 • 2 min
Dieťa musí byť v cestnej premávke dostatočne viditeľné

BRATISLAVA - Rodičia by mali deti obliekať dostatočne pestro, prípadne by mali na ich oblečenie, školskú tašku či na topánky pripevniť reflexné nášivky alebo odrazky

slovakia

left justify in out

Dieťa musí byť v cestnej premávke dostatočne viditeľné, môže tak predísť ohrozeniu na ceste. Nešťastie sa často stáva preto, že vodič si dieťa na ceste nevšimne, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Rodičia však môžu hroziace riziko znížiť. Deti by mali obliekať dostatočne pestro, prípadne by mali na ich oblečenie, školskú tašku či na topánky pripevniť reflexné nášivky alebo odrazky tak, aby vodič zbadal malého školáka už z diaľky a zvýšil svoju pozornosť.

V prvých dňoch je podľa jej slov potrebné, aby rodičia sprevádzali svoje dieťa do školy dovtedy, kým nie je schopné samo bezpečne prejsť naučenú trasu. Tá by mala byť z dopravného hľadiska čo najbezpečnejšia a to aj v prípade, že by sa vzdialenosť do školy predĺžila. Rodičia by pri výbere trasy mali dbať na dve dôležité veci. Aby dieťa čo najmenej prechádzalo cez cestu a na miestach, kde nie je veľký dopravný ruch. Vhodné je, aby bol na trase priechod riadený semaforom. Dieťa by takisto nemalo prechádzať cez cestu na takých miestach, kde nemá dostatočný výhľad na obe strany, prípadne tam, kde by muselo vychádzať spomedzi zaparkovaných áut.

V predškolskom veku sa deti málokedy stanú obeťami dopravných nehôd a to najmä z toho dôvodu, že každý ich krok kontrolujú dospelé osoby alebo starší súrodenci. S nástupom do školy však nehodovosť detí podľa hovorkyne policajného prezídia Denisy Baloghovej prudko stúpa. Školáci sa na ceste do školy musia samostatne orientovať a riešiť dopravné situácie, pričom nesprávne konanie môže mať za následok dopravnú nehodu. Aby rodičia predišli tragédiám na cestách, je dôležité, aby dopravnej výchove svojich detí od najútlejšieho veku venovali veľkú pozornosť a sami im boli príkladom. 

Dieťa však musí ešte predtým, ako pôjde do školy, poznať niekoľko zásad. Na cestu môže vstúpiť len vtedy, ak sa pozrie vľavo, potom vpravo a opäť vľavo a ak sa nepribližuje žiadne auto. Na cestu nesmie vojsť spomedzi zaparkovaných áut, ktoré znemožňujú výhľad, pričom cez cestu musí zásadne prechádzať po priechode pre chodcov. Cez cestu treba prechádzať kolmo a to tým najkratším smerom, pričom dieťa nesmie na cestu vojsť vtedy, keď na semafore svieti červená. Na cestu môže dieťa vstúpiť len v prípade, že svieti zelená, pričom prejsť na druhú stranu, ak sa už na priechode nachádza, môže aj v prípade, že už začala svietiť červená.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies