Dienstbier by chcel v Česku prijať viac utečencov než určujú kvóty, hovorí o 15.000

NETKY.SK • 16 September 2015, 16:30 • 2 min
Dienstbier by chcel v Česku prijať viac utečencov než určujú kvóty, hovorí o 15.000

PRAHA - Česká republika by bola schopná prijať 7000-15.000 migrantov, pričom pomoc by im mala ponúknuť bez ohľadu na kvóty, ktoré vláda odmieta. Uviedol to dnes český minister pre legislatívu a ľudské práva Jiří Dienstbier, ktorého citoval server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

"Solidarita na celoeurópskej úrovni bude nevyhnutná. Myslím si, že by sme zvládli aj niekoľkonásobné množstvo utečencov," uviedol Dienstbier ohľadom povinných kvót navrhovaných Európskou komisiou. Minister podotkol, že v súčte s ich rodinnými príslušníkmi by mohlo ísť o 7000-15.000 ľudí.

 

"Už len v tomto momente by sme boli s pomocou priemyselných podnikov schopní prijať a integrovať možno 7000-15.000 ľudí a nebola by to vôbec nezvládnuteľná záležitosť," povedal minister. Zároveň pripomenul, že podobný počet utečencov Česká republika už dokázala v minulosti prijať. Českí priemyselníci by podľa Dienstbiera privítali približne 5000 kvalifikovaných pracovníkov. "Je potrebné ponúknuť nielen reštrikcie, ale aj príjemnú tvár," dodal. Podľa neho je potrebné predpokladať, že by nešlo o pobyt len na niekoľko mesiacov, ale prinajmenšom na dlhé roky.

 

Európska komisia navrhla členským krajinám prerozdelenie 160.000 utečencov, pričom ČR by mala prijať zhruba 3000 osôb. Povinné kvóty však vláda odmieta. Podľa Dienstbiera môžu konflikty trvať ešte niekoľko rokov, a preto nie je možné očakávať, že prúd utečencov naraz ustane.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies