Dielo Matky Terezy vyrástlo aj do Medzinárodného dňa charity

NETKY.SK • 3 September 2015, 13:11 • 2 min
Dielo Matky Terezy vyrástlo aj do Medzinárodného dňa charity

NEW YORK - V súčasnosti, keď potreba poskytnúť humanitárnu pomoc nadobudla mimoriadne veľké rozmery a keď počet utečencov a odídencov dosiahol od skončenia druhej svetovej vojny rekordne vysoké čísla, zohráva dobročinnosť čoraz dôležitejšiu úlohu pri napĺňaní potrieb ľudí.

slovakia

left justify in out

"Obraciam sa k ľuďom na celom svete, aby sa venovali dobrovoľníckej práci a dobročinnosti s cieľom uľahčiť utrpenie ľudí," uviedol generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v posolstve pri príležitosti Medzinárodného dňa charity. Pripadá na 5. septembra a Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) ho vyhlásilo v rezolúcii 67/105 z roku 2012.

 

Charita môže prispieť k podpore dialógu medzi národmi rôznych civilizácií, kultúr a náboženského vyznania. Rovnako môže podporiť solidaritu a vzájomné porozumenie medzi národmi, uviedli členovia VZ OSN v rezolúcii. A dodali v nej, že vítajú charitatívne aktivity rôznych organizácií, najmä však prácu, ktorú vykonala Matka Tereza. Medzinárodný deň charity vyhlásilo VZ OSN na výročie úmrtia Matky Terezy z Kalkaty - na 5. septembra.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v posolstve k prvému Medzinárodnému dňu charity v roku 2013 uviedol, že charita zohráva dôležitú úlohu. Aj v tom, že pomáha obhajovať hodnoty a podporovať činnosť OSN. "Darovanie času, financií, vykonanie dobrých skutkov nezištným spôsobom - to sú prejavy solidarity na svetovej úrovni, ktoré nám pomáhajú dosiahnuť náš spoločný cieľ. Tým je harmonické spolužitie a budovanie mierovej budúcnosti pre všetkých," zdôraznil Pank Ki-mun.

 

Najvyšší predstaviteľ OSN pripomenul dielo Matky Terezy konštatovaním, že jej život a činnosť v prospech najchudobnejších a najohrozenejších skupín ľudskej rodiny mali ohlas na celom svete. Blahoslavená Matka Tereza, známa aj ako Terézia z Kalkaty, vlastným menom Agnes Gonxha Bojaxhiu (1910-1997), sa celý život venovala práci medzi najúbohejšími z úbohých. Volanie k tejto práci pocítila v septembri 1946, keď vlakom cestovala z Kalkaty do Dardžilingu. Spočiatku jej "dielo práce spásy a posvätenia najúbohejších z úbohých" nechápali ani jej predstavené. Napokon Terézia z Kalkaty v októbri 1950 dosiahla schválenie svojej kongregácie pre kalkatskú arcidiecézu.

 

Zakladateľka rádu Kongregácie misionárok lásky sa spolu so sestrami venovala všetkým, ktorých jej členky našli na uliciach zomierať od hladu alebo chorôb. Pozornosť venovali aj deťom vydaným na nemilosť ulice. Postupne si dielo Matky Terezy získavalo rešpekt nielen v Indii, ale na celom svete. Nositeľka Nobelovej ceny za mier z roku 1979 skonala 5. septembra 1997 v materskom dome v Kalkate. Blahorečil ju 19. októbra 2003 pápež Ján Pavol II.

 

Samotné slovo charita má pôvod v latinčine a caritas znamená zľutovanie, zmilovanie. Slovníky slovenského jazyka uvádzajú nasledovné ekvivalenty: Krátky slovník slovenského jazyka (2003): charita - dobročinnosť. Slovník súčasného slovenského jazyka (2011): charita - 1. (v kresťanskom ponímaní) láska k blížnemu; preukazovanie dobra, pomoc núdznym; synonymum: dobročinnosť. Druhý význam slova charita v tomto slovníku: organizácia poskytujúca sociálne a zdravotné služby ľuďom v núdzi, činnosť tejto organizácie. Prekladové slovníky ako slovenské ekvivalenty uvádzajú: dobročinnosť, charita, milosrdenstvo, ľudomilstvo, vľúdnosť, láska k blížnemu, almužna, láskavosť, dobrý skutok, milodar.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies