Die Zeit: Ak ambiciózne štáty nedostanú priestor, vytvoria si vlastný poriadok

NETKY.SK • 28 August 2015, 16:37 • 2 min
Die Zeit: Ak ambiciózne štáty nedostanú priestor, vytvoria si vlastný poriadok

HAMBURG - O snahách Moskvy a Pekingu sformovať nové usporiadanie sveta sa v materiáli v internetovom vydaní nemeckého denníka Die Zeit zamyslel autor Theo Sommer.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho názoru uniklo politikom preťaženým hľadaním riešenia gréckej krízy všetko iné - pokračujúce boje na Ukrajine, napredovanie tzv. Islamského štátu v Sýrii a Iraku, rozpad Líbye, slabosti mladej demokracie v Tunisku, vyčíňanie Boko Haram v Nigérii a aš-Šabábu v Somálsku a v neposlednom rade oživenie konfliktu v Afganistane.

 

A iba špecialisti vôbec vnímajú, ako sa v súčasnosti posúvajú platne geopolitiky medzi Uralom a Pacifikom. Rusko a Čína pracujú na formovaní nového svetového poriadku, ktorý už nebude charakterizovať dominancia Ameriky a Európy, vyplýva z autorovej analýzy. To je každopádne posolstvo, ktoré vzišlo aj z nedávnych summitov krajín skupiny BRICS (Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republiky) i Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Ufe. Obe tieto zoskupenia sú rozhodnuté dostať sa spod nadvlády Západu, ktorú vnímajú ako neznesiteľný paternalizmus.

 

Autor sa potom zaoberá vývojom oboch spomínaných zoskupení, píše o ich cieľoch, upozorňuje na ich pestrofarebnosť a nehomogénnosť a odlišnosť ich geopolitických záujmov.

 

Napriek tomu však upozorňuje, že Západ ich nesmie podceniť a brať na ľahkú váhu, veď už v polovici 21. storočia krajiny BRICS ekonomicky predbehnú vyspelé priemyselné štáty. Nesmú mať naďalej pocit, že nemajú čo hľadať za "hlavným stolom" svetovej politiky, čo platí aj o ich vplyve vo Svetovej banke a Medzinárodnom menovom fonde. Ak totiž ambiciózne krajiny nedostanú priestor vo vrchných poschodiach svetovej politiky, vytvoria si vlastný poriadok.

Podľa autora si navyše treba položiť aj otázku, či Západ robí dobre, ak voči Moskve uplatňuje stále politiku, ktorá ju ženie do náručia Pekingu a "sklamanému, zaslepenému" ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi uľahčuje v rozpore s historickými inštinktmi jeho krajanov odklon od starého kontinentu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies