Die Presse: Triumfálny návrat "nového Fica"

NETKY.SK • 11 Marec 2012, 19:24 • 2 min
Die Presse: Triumfálny návrat "nového Fica"

Die Presse: Triumfálny návrat "nového Fica"

slovakia

left justify in out

img

Ako triumfálny návrat "nového" Roberta Fica hodnotí dnes víťazstvo opozičnej strany Smer-SD v slovenských parlamentných voľbách rakúsky denník Die Presse.
      Noviny poukazujú na obraz Fica ako človeka bez zmyslu pre humor, ktorý sa napriek tomu stal politickou hviezdou krajiny. Pripomínajú trápne pôsobiace video z kampane pred voľbami v roku 2010, na ktorom sa Fico so svojím psom snažil ukázať svoju "menej známu ľudskú stránku".
      "Teraz sa vzdal nanútených póz, rovnako aj paušálnej kritiky na adresu novinárov. Za rok a pol v opozícii sa Fico zrejme veľa naučil a už nechce spolupracovať len na futbalovom ihrisku," uviedol Die Presse s odkazom na jeho časté stranícke vystúpenia na futbalových zápasoch.
      Slovenský publicista Michal Hvorecký pre Die Presse napísal, že víťazstvo Smeru s demonštráciami vyvolanými kauzou Gorila súvisí len okrajovo. Ficovi sa zrejme podarilo osloviť obyvateľov, ktorí neprofitujú z hospodárskeho rastu a ktorí si želajú, aby mali politici sociálne svedomie.
      Slovenský politológ Martin Muránsky však varoval, že k sociálnym nepokojom môže dôjsť aj po voľbách, ak sa situácia nezlepší. Poukázal na skutočnosť, že Slovensko je po Estónsku druhou najchudobnejšou krajnou eurozóny, minimálna mzda je s 327 eurami polovičná oproti Grécku, priemerný plat menej ako 800 eur, miera nezamestnanosti je 13,7 percenta - u mladých dokonca 35,6 percenta.
      Mnohí Slováci s nižšími príjmami už teraz majú výhrady voči poskytovaniu finančnej podpory Grécku alebo domácim menšinám. "Pracujúca chudoba je už takmer alergická na každý cent, ktorý ide na rómsku politiku," citovala APA Muránskeho.
      Práve situácia približne 300.000 slovenských Rómov je podľa Muránskeho kritická: Počet ilegálnych osád sa za uplynulých 15 rokov strojnásobil, panuje tam 99-percentná nezamestnanosť, extrémna chudoba a žiadne vyhliadky na zlepšenie situácie. "Postupne sa to vyhrocuje," povedal Muránsky.
      "Sociálne nepokoje môžu prísť, možno dokonca veľmi skoro," súhlasí politológ Juraj Marušiak. Poznamenal, že na rozdiel od rokov 1989 a 1998 - keď Slováci po páde komunizmu, resp. odchode sporného premiéra Vladimíra Mečiara pozerali do budúcnosti optimisticky - teraz obyvateľom chýbajú perspektívy.

Zdroj: TASR/APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies