Diana Mórová: Film Sviňa je veľmi dobrý materiál, výpovedný aj herecký

NETKY.SK • 5 Február 2020, 08:07 • 2 min
Diana Mórová: Film Sviňa je veľmi dobrý materiál, výpovedný aj herecký

BRATISLAVA - Do sveta vysokej politiky, mafie bielych golierov, organizovaného zločinu i obchodu s bielym mäsom zavedie divákov nový slovenský film Sviňa.

slovakia

left justify in out

 

Snímka, ktorá vznikla podľa rovnomenného bestselleru Arpáda Soltésza, mala v utorok (4. 2.) slávnostnú premiéru v Bratislave. Po knihe siahli producenti Rudolf Biermann a Mariana Čengel Solčanská, ktorí sa odhodlali prepracovať príbehy zo Svine do filmového scenára a spoločne sa ujali aj réžie. Za kamerou stál Ivan Finta.

 

Inšpirované masívnym spoločenským pohybom

"Film Sviňa je o boji dobra so zlom. A verím, že na konci filmu sa nám podarilo dať nádej, že tak ako v rozprávkach, aj v živote dobro zvíťazí," uviedla po bratislavskej premiére Čengel Solčanská.

 

"Ten film som si vôbec nevybrala, ten film sa mi stal. Je to rovnaké ako s Únosom, tie témy za mnou prídu a ja sa k nim postavím ako k občianskej povinnosti," priznala režisérka, ktorej predchádzajúca snímka Únos (2017) inšpirovala k masívnym spoločenským pohybom vedúcim k demonštráciám a zrušeniu Mečiarových amnestií.

 

"V tomto období je veľmi dôležité sa dozvedieť pravdu," poznamenal Soltész. Podľa autora knižnej predlohy film Sviňa ukazuje veľmi pravdivý obraz o krajine, v ktorej žijeme, hoci v ňom diváci nenájdu ani jednu skutočnú postavu a nepopisuje ani jednu skutočnú udalosť.

 

"Som prevalcovaný emóciami viac ako bežný divák, lebo pre mňa je to prvýkrát, že vidím zhmotnené niečo, čo som napísal. Mariana urobila úžasnú vec, z knihy, ktorá je drsná, surová a tiež vyvoláva silné emócie, ale skôr hnev a akútnu nevoľnosť, dokázala urobiť niečo, čo je plné hlbokého smútku, ale aj nádeje," povedal Soltész.

 

img

Arpád Soltész

 

S filmovým spracovaním knihy je absolútne spokojný: "Pretože Mariana musela vybrať z veľmi košatej knihy dve dejové línie a vybrala tie dve, ktoré považujem za najpodstatnejšie a ktoré aj reálne rámcujú román."

 

Postavu temného veľkopodnikateľa, bezcharakterného mafiána Wagnera stvárňuje Jozef Vajda. "V prvom rade je to film o nás, o tomto štáte, o tom, čo tu momentálne žijeme, ako sa tu správame, ako sa voči sebe chováme. O všetkom tom, čo tu za 30 rokov po Nežnej revolúcii vzniklo, to sa v tomto filme rieši, ale nedá sa povedať, že vyrieši," naznačil.

 

Boba, veľmi ambiciózneho človeka, ktorý sa pohybuje na politickej scéne, je bez škrupúľ, má rád moc a krásne ženy a štát považuje za svoje mocenské teritórium, hrá Marko Igonda.

 

"Ten pocit, ktorý sme chceli dosiahnuť, ten mólový akord, smútok toho, čo sa vlastne deje, a čo by sme radi, keby sa nedialo, to zrkadlo a upozornenie na to, si myslím, že z toho filmu ide a človek sa cíti veľmi smutný, že niečo také musí prežiť," komentoval herec film z prostredia, v ktorom si novinári nemôžu robiť svoju prácu bez obáv o vlastný život.

 

img

Diana Mórová

 

Príbeh v resocializačnom zariadení

Novinára Ondra, dátového analytika, ktorý vyšetruje pochybný Wangerov biznis, hrá mladý slovenský herec Andrej Remeník.

Sviňu nakrúcali v Bratislave, Nitre, Trenčíne Šamoríne a v ich blízkom okolí.

 

Príbeh zavedie divákov aj do resocializačného zariadenia, ktorého chovankyne sa stávajú obeťami zvláštnych praktík a obchodu s bielym mäsom.

 

V úlohe riaditeľky resocializačného zariadenia sa predstaví Diana Mórová: "Ako herečku ma zaujal charakter postavy, ktorú hrám a vlastne celý scenár, ktorý mi predostreli. Pre mňa ako umelkyňu je to veľmi dobrý materiál, výpovedný aj herecký."

 

Film vstúpi do kinodistribúcie vo štvrtok 6. februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies