Dialóg s Ruskom je nutnou podmienkou pre budovanie mieru v Európe, uviedol prezident Emmanuel Macron

NETKY.SK • 8 Február 2022, 06:41 • 2 min
Dialóg s Ruskom je nutnou podmienkou pre budovanie mieru v Európe, uviedol  prezident Emmanuel Macron

MOSKVA – Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok na tlačovej konferencii v Moskve po pondelkovom stretnutí s ruským lídrom Vladimirom Putinom povedal, že dialóg s Moskvou je nutnou podmienkou pre budovanie mieru v Európe. Informovali o tom ruská štátna tlačová agentúra TASS a agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

„Rusko je európska krajina. Je nutné spolupracovať s Ruskom na budovaní budúcnosti v Európe,“ povedal Macron. Zároveň zdôraznil, že dialóg s Ruskom je nevyhnutný aj pri riešení ďalších vážnych celosvetových problémov. Takisto poznamenal, že Paríž má záujem o dobré dvojstranné vzťahy s Ruskom. Rusko zhromaždilo pri hraniciach susednej Ukrajiny vyše 100 000 vojakov, čo na Západe vyvoláva obavy z invázie Ruska na Ukrajinu. Rusko popiera, že má v pláne takúto inváziu. Macron je prvý západný líder od vypuknutia tejto krízy, ktorý prišiel do Moskvy na rokovania s Putinom. Pricestoval v pondelok a ich rozhovory v Kremli o kríze trvali vyše päť hodín. Macron informoval, že dal Putinovi konkrétne návrhy na riešenie obáv, ktoré má Rusko aj Západ.

 

„Prezident Putin ma uistil, že je ochotný na návrhoch spolupracovať,“ povedal Macron a dodal: „Európania nebudú mať bezpečie, ak ho nebude mať Rusko.“ Francúzsky prezidentský úrad oznámil, že medzi Macronovými návrhmi je záväzok oboch strán, že už nebudú podnikať žiadnu novú vojenskú akciu, začnú nový strategický dialóg a budú sa snažiť oživiť mierový proces v konflikte medzi Kyjevom a separatistami podporovanými Moskvou na východe Ukrajiny. Putin znovu poprel, že za napätie môže Rusko. „Tvrdiť, že Rusko koná agresívne, je nelogické. Nie sme to my, kto sa presúva smerom k hraniciam NATO,“ povedal a myslel tým rozmiestňovanie vojakov NATO vo východnej Európe. Macron vyhlásil, že vidí možnosti na diplomatické riešenie rusko-ukrajinskej krízy. Podľa neho treba „prísne a dôkladne“ uplatňovať v praxi mierový plán pre oblasť konfliktu na ukrajinskom Donbase, kde sa stále nedodržiava prímerie medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vojakmi.

 

img

 

To si však vyžaduje, aby určité kroky urobila aj Ukrajina, zdôraznil Macron, ktorého citovala agentúra DPA. Konflikt sa musí vyriešiť tak, aby Európska únia a Rusko mohli zlepšiť svoje vzťahy, dodal Macron. „Našou povinnosťou je spoločne pokračovať v práci.“ Ak sa má zaručiť mier a bezpečie v Európe, treba na základe existujúcich dohôd priniesť nové a novátorské riešenia, doplnil Macron. Putin na tlačovej konferencii vyhlásil, že niekoľko návrhov predložených Macronom na rozhovoroch v Moskve môže tvoriť základ pre pokrok v kríze okolo Ukrajiny. „Niekoľko jeho myšlienok, návrhov... je možné brať ako základ pre nasledujúce kroky,“ povedal Putin po rozhovoroch v Kremli. Neuviedol žiadne podrobnosti, ale dodal, že obaja lídri budú spolu telefonovať po tom, ako Macron v utorok absolvuje stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

 

Ruský prezident ďalej vyhlásil, že je Macronovi vďačný za snahu vyriešiť túto bezpečnostnú krízu. A je spokojný s pondelkovými rozhovormi s francúzskym prezidentom. „Naše dnešné rokovania s pánom Macronom prebehli tradične v takom praktickom, obchodnom duchu. Držali sa podstaty a boli užitočné,“ povedal Putin. Ruský prezident tiež povedal, že Moskva sa bude zo všetkých síl snažiť nájsť kompromis v kríze, ktorá vznikla medzi ním a Západnom v súvislosti s Ukrajinou. „Pokiaľ ide o nás, urobíme všetko pre to, aby sme našli kompromisy, ktoré budú vyhovovať každému,“ povedal Putin na tlačovej konferencii a dodal, že ak vypukne vojna na európskom kontinente, „víťazom nebude nikto“.

 

Ruský líder tiež zdôraznil, že NATO a Spojené štáty ignorovali požiadavku Moskvy, aby dostala bezpečnostné záruky, vrátane nerozširovania vojenskej aliancie, a bude na NATO aj na USA naliehať, aby sa k tomu pevne zaviazali. „Nemyslím si, že náš dialóg sa skončil,“ povedal Putin a doplnil, že Rusko čoskoro pošle aliancii a Washingtonu odpoveď.

 

Možno vás zaujme: Kamióny protestujúce proti obmedzeniam upchali ulice v metropole



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona