Dialóg medzi EÚ a Poľskom ohľadom reformy súdnictva musí pokračovať

NETKY.SK • 26 September 2017, 08:08 • 2 min
Dialóg medzi EÚ a Poľskom ohľadom reformy súdnictva musí pokračovať

BRUSEL - Z pohľadu Rady EÚ, ktorá zastupuje členské štáty, musí pokračovať dialóg medzi Európskou komisiou (EK) a Poľskom v spore ohľadom reformy súdnictva. Pre TASR to dnes uviedol vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík.

slovakia

left justify in out

Javorčík po skončení zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli uviedol, že ministri boli v tejto súvislosti informovaní o tom aké kroky v posledných mesiacoch podnikla eurokomisia voči Varšave a rovnako aj poľská delegácia predstavila svoj pohľad na vec a svoje zdôvodnenia. "Čo sa týka Rady ministrov, ten signál je jasný: treba aj naďalej diskutovať a viesť dialóg tak, aby tie princípy právneho štátu, ktoré sú pre EÚ záväzné a ktoré treba rešpektovať, boli naplnené aj pri reforme súdnej moci v Poľsku," konštatoval veľvyslanec SR pri EÚ.

 

Poľský prezident Andrzej Duda predstavil dnes vlastné návrhy reformy poľského Najvyššieho súdu a Národnej súdnej rady. Tie sa nezhodujú s legislatívnymi návrhmi, s ktorými predtým prišla vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS). Poľskou vládou navrhovaná reforma najvyšších justičných orgánov podľa Európskej komisie ohrozuje právny štát. Exekutíva EÚ v lete spustila právne konanie voči Poľsku a vládu vo Varšave varovala, že môže čeliť konaniu podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy, ktorý v prípade "vážneho a pretrvávajúceho" porušenia základných princípov EÚ môže viesť k najprísnejším sankciám - strate hlasovacích práv v Rade EÚ.

 

Český štátny tajomník pre európske záležitosti Aleš Chmelař v tejto súvislosti uviedol, že ministri vedia o legislatívnych návrhoch prezidenta Dudu, ale keďže boli predstavené len dnes, rada ministrov nemala možnosť dospieť k nejakým záverom.

 

"Ale nevidím tam vôľu vytvárať tlak kvôli tlaku, ale preto, aby sa našlo riešenie. A snáď návrhy prezidenta Dudu pôjdu tým smerom, ktorý presvedčí Európsku komisiu o tom, že právne konanie nemusí pokračovať a že tie zmeny sú v rámci civilizačného rámca európskych hodnôt," uviedol Chmelař v Bruseli. Ak návrhy poľského prezidenta budú tomu zodpovedať, tak podľa neho nemá zmysel prijímať také razantné opatrenia, ako je aktivácia článku 7 Lisabonskej zmluvy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies