Diaľničný úsek D3 Svrčinovec-Skalité otvorili pre motoristov

NETKY.SK • 10 Jún 2017, 12:55 • 2 min
Diaľničný úsek D3 Svrčinovec-Skalité otvorili pre motoristov

SVRČINOVEC - Diaľničný úsek D3 Svrčinovec - Skalité v celkovej dĺžke viac ako 15 kilometrov od križovatky Svrčinovec po hraničný priechod do Poľska dnes slávnostne otvorili pre motoristov.

slovakia

left justify in out

Podľa ministra dopravy a výstavby SR Árpáda Érseka (Most-Híd) pomôže novootvorená diaľnica na trase európskeho dopravného koridoru v severojužnom smere odľahčiť hraničné priechody Trstená na Orave (s Poľskom) a Svrčinovec (s Českom). "Ide o unikátne dielo, postavené v ťažkom teréne, čo vždy ovplyvňuje aj cenu stavby. Je to jeden z kľúčových úsekov diaľnice D3, ktorá spojí veľmi perspektívne regióny Poľska, Česka a Slovenska. A zatraktívni tento región pre investorov a podporí tvorbu nových pracovných miest," povedal minister dopravy a výstavby SR.

 

Generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Ján Ďurišin doplnil, že náklady na výstavbu celého úseku sa pohybovali vo výške 417 miliónov eur. "Úsek Svrčinovec – Skalité je zatiaľ technicky najnáročnejším dielom, postaveným v rámci cestnej infraštruktúry na Slovensku. Nachádza sa na ňom 402 stavebných objektov, dva tunely (Poľana 898 metrov a Svrčinovec 420 metrov) a 29 mostov. Zaujímavosťou stavby je najvyšší mostný objekt na Slovensku a v strednej Európe – Valy, ktorý má výšku 84 metrov a je dlhý 605 metrov," uviedol Ďurišin.

 

Osobné automobily ušetria cestou po diaľnici Svrčinovec – Skalité – štátna hranica s Poľskom deväť minút času oproti ceste prvej triedy, ktorá je o 2,17 kilometra dlhšia. "Význam novej diaľnice sa ešte zvýši po dokončení nadväzujúceho úseku Čadca, Bukov – Svrčinovec, ktorý bude obchvatom Čadce a odľahčí aj obec Svrčinovec. Plánované dokončenie tohto úseku, ktorý je momentálne vo výstavbe, je na konci roka 2020," informovalo ministerstvo dopravy a výstavby SR.

 

Diaľnica D3 Svrčinovec – Skalité je postavená v polovičnom profile, v dĺžke 11.265 metrov. V plnom profile je kompletná križovatka Svrčinovec, vrátane predportálových úsekov tunela Svrčinovec a Poľana v celkovej dĺžke 1017 metrov.

 

Projekt výstavby diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité bol rozdelený na dve fázy. Prvá fáza bola financovaná z Operačného programu Doprava, na druhú fázu prispejú fondy Európskej únie v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Úsek D3 Skalité – štátna hranica bol postavený ešte v roku 2005, nebolo však možné ho sprejazdniť, keďže nebol napojený na cestnú sieť. Do užívania motoristom bol preto odovzdaný až spolu s úsekom D3 Svrčinovec – Skalité.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona